Cannabis toppen: hoe doe je dat, wanneer en waarom?

Topping cannabis: how does it work and when to do it?

Wat is het toppen van cannabis?

Toppen is het verwijderen (snoeien) van het groeipunt van de hoofdstengel van je cannabisplant. Het wordt een High Stress Training-techniek (‘HST‘) genoemd en is een van de meest voorkomende technieken die worden gebruikt door zowel binnen- als buitenkwekers. De dominante centrale top wordt vervangen door een wat platter bladerdak en een bossigere structuur. Veel kwekers vinden dat de toppen hierdoor meer licht krijgen en dat de opbrengst daardoor wordt verbeterd.

Als je je cannabisplant niet topt, vertoont ze vaak (maar niet altijd) apicale dominantie. Dat betekent dat het groeipunt (de ‘top‘) vaak dominant en groter is dan de rest van de plant. Als je ooit een conifeer hebt zien groeien, weet je al hoe de structuur van apicale dominantie eruitziet; een hoge centrale tak wordt omgeven door iets kortere takken. Je krijgt dan de vorm van een kerstboom.

In deze vorm krijgen alle takken ongeveer evenveel licht van de zon, omdat de zon gedurende de dag draait. Binnenkwekers hebben echter vaak één enkele lichtbron in hun kweekruimte. Sommige takken zijn dan verder van de lichtbron verwijderd dan andere takken, waardoor zij minder licht krijgen. Dat betekent dat sommige toppen in de schaduw staan en dat vermindert hun groeipotentieel.

Het principe achter het toppen van een cannabisplant is om de vorm/structuur te veranderen om de uiteindelijke oogst te vergroten. ‘Topping’ is een techniek die wordt gebruikt door sommige professionele kwekers en serieuze thuiskwekers, maar het is niet geschikt voor alle cannabissoorten of alle situaties.

De groei van Kerosene Krash is makkelijk in de hand te houden met supercropping, SCROG of SOG-technieken.

De basisprincipes van cannabis toppen

Basic tips for topping cannabis

Cannabis wordt vaak getopt zodra de planten ongeveer drie tot vijf knooppunten hebben ontwikkeld. Let wel: kwekers die hun cannabis toppen, wachten meestal liever tot er tot ten minste vijf knooppunten zijn ontwikkeld voordat ze de top verwijderen.

In dit stadium heeft de cannabisplant voldoende kracht, is ze groot genoeg en is haar wortelgrootte afdoende om de (hoge) stress van het toppen te overleven. Vaak zal je cannabisplant in dit stadium ongeveer vier tot vijf weken oud zijn, maar houd er rekening mee dat verschillende cannabissoorten in de eerste paar weken in verschillende snelheden groeien.

Hoe schoner en scherper het mes, hoe beter. Een bot mes kan een ongelijke snede achterlaten die de plant uiteindelijk meer kwaad dan goed zal doen. Een scheermes of scherpe tuinschaar is ideaal.

Met behulp van een scherp mes wordt het groeipunt verwijderd tussen het derde en het vijfde knooppunt. Probeer een paar millimeter boven de zijtakken te snijden om beschadiging van de zijscheuten te voorkomen die zich tussen de hoofdstam en de zijtakken bevinden. Die kleine zijscheuten zullen uiteindelijk de hoofdtop vervangen en sneller groeien.

Sommige kwekers toppen ook de uitlopers, maar voor je dat zelf probeert kun je beter een week of twee wachten. Dan krijg je vier hoofdtoppen in plaats van één.

Wat zijn de effecten van toppen voor indoor cannabiskwekers?

Je zult een kortere, bossigere cannabisplant krijgen. De centrale hoofdtop is dan niet meer het hoogste punt van de plant en je krijgt een platter bladerdak. Voor binnenkwekers zorgt dit ervoor dat er een gelijker bladerdak wordt gevormd, zodat de toppen precies genoeg licht krijgen.

Dit maakt een efficiënter gebruik van het licht voor binnenkwekers mogelijk. In plaats van dat alleen je hoofdtop optimaal licht ontvangt, zullen er nu meerdere toppen baden in het licht.

Je mag dan ook een grotere oogst verwachten! Onthoud dat ongetopte cannabisplanten één centrale top hebben, terwijl getopte cannabisplanten twee ‘nieuwe‘ centrale toppen kunnen hebben (of misschien vier als je twee keer hebt getopt).

Gerelateerd:
De ultieme gids voor een indoor cannabiskweek

Wat zijn de voordelen van ’topping’ voor buitenkwekers van cannabis?

Sommige outdoor wietkwekers vinden dat bepaalde cannabissoorten (bijvoorbeeld de Sativa-soorten) simpelweg te hoog kunnen worden. Sativa-wietzaden kunnen planten produceren die drie tot vier meter hoog worden.

Als je in je tuin of op je terras kweekt, kan zo’n lange plant een beetje misstaan en valt ze te veel op. Door deze cannabisplanten te toppen kun je de de verticale groei goed in de hand houden.

Gerelateerd:
De ultieme gids voor een outdoor cannabiskweek

Toppen vs. Supercroppen

Power Plant in a 35 litre fabric container.

Power Plant klaar voor de oogst na 5 keer getopt te zijn en wat supercropping.

Twee kweektechnieken die vergelijkbare namen hebben (maar heel anders zijn) zijn toppen en supercroppen. Het toppen van je cannabisplanten is het voorzichtig verwijderen van het groeipunt om een kortere, bossigere plant met meer groeipunten te produceren.

Supercroppen is de naam die wordt gegeven aan de techniek waarbij de stengel van de cannabisplant voorzichtig wordt geplet tussen duim en vinger. De verzachte steel kan nu horizontaal op 90º worden gebogen en in positie worden gebonden om te voorkomen dat deze weer verticaal gaat groeien. ‘Supercropping’ wordt gebruikt door zowel binnen- als buitenkwekers om de verticale planthoogte te verminderen. Het stelt je ook in staat om verschillende toppen op gelijke afstand van een kweeklamp te plaatsen als je binnenshuis kweekt. Dit kan gunstig zijn voor de uiteindelijke oogst.

‘Lollipopping’ is een andere term met een vergelijkbaar klinkende naam die niet moet worden verward met ’topping’. ‘Lollipopping’ is het verwijderen van lagere takken die alleen kleine pluizige ‘popcorn‘-toppen kunnen produceren. Door deze takken te verwijderen, wordt de luchtstroom onder het bladerdak verbeterd en kan de plant zijn energie richten op de belangrijkste bovenste toppen.

Hoe werkt het toppen van cannabis?

Cannabisplanten vertonen een eigenschap die apicale dominantie wordt genoemd. Dit bepaalt dat wanneer het wietzaadje ontkiemt, de plant automatisch in een kerstboomvorm groeit. Het is een evolutionaire aanpassing aan het feit dat de zon gedurende de dag draait, waardoor de plant goed kan groeien zonder dat delen permanent in de schaduw staan.

Het groeipunt van de belangrijkste centrale cannabisstengel staat bekend als de ‘apex‘, waar de naam ‘apical‘ vandaan komt. Dit bovenste deel van de plant produceert groeihormonen die bekend staan als auxines die naar beneden stromen door het floëem – dit is het stamweefsel dat suikers enz. uit de bladeren transporteert.

Auxines voorkomen dat de groeipunten onder de apex te lang worden. Auxines leggen echter geen lange afstanden af door de plant. Daarom, als de plant verticaal groeit, krijgen de lagere takken geen auxines en wordt hun groei dus niet afgeremd. Zo krijg je dus de klassieke ‘kerstboomvorm’.

Met het toppen maak je de manipulatie van de plantvorm mogelijk door de bovenste apicale groeipunt waar auxines worden geproduceerd, te verwijderen. Door de apicale dominantie te doorbreken, zoals professionele cannabisgenetici het noemen, kunnen zijtakken zich ontwikkelen. Zodra de punt van de cannabisplant is verwijderd, groeien de twee aangrenzende zijscheuten de week erna snel. Andere cannabistrainingstechnieken zoals ‘manifolding’ en ‘mainlining’ zijn makkelijker toe te passen wanneer cannabis wordt getopt.

Waarom wordt cannabis getopt?

Niet iedereen gelooft in ’topping’. Veel cannabiskwekers kweken hun planten liever op natuurlijke wijze zonder gebruik te maken van trainingstechnieken. Cannabis groeit immers al duizenden jaren goed in de natuur. Bovendien kunnen sommige cannabissoorten (zoals een lange Sativa) veel geschikter zijn voor ’topping’ dan bijvoorbeeld een van nature compacte en korte Indica.

Maar de kwekers die hun cannabis wel toppen, merken vaak dat ze dankzij die trainingstechniek soorten kunnen kweken die anders te lang zouden worden voor een indoor kweek. Voor sommige binnenkwekers lijkt het toppen van cannabis gemakkelijker en handiger dan het gebruik van de SCROG-methode.

Andere kwekers kiezen ervoor om hun cannabis te toppen omdat ze dan een plant met een gelijker bladerdak creëren en hun toppen allemaal precies genoeg licht krijgen. Hierdoor kunnen ze grotere oogsten produceren.

Is LST of ’topping’ beter voor cannabis?

Zowel LST (‘low stress training’) als ’topping’ zijn gebaseerd op hetzelfde principe van het manipuleren van de planthoogte om een gelijkmatiger bladerdak te behouden. Dit zorgt ervoor dat alle toppen in optimale omstandigheden verkeren wat betreft licht. De SCROG-methode maakt hetzelfde mogelijk.

Zowel LST als ’topping’ zijn populair bij kwekers die de planthoogte moeten verminderen, bijvoorbeeld om te zorgen dat soorten die erg lang kunnen worden in hun kweekruimte passen.

Of LST of ’topping’ beter is, hangt af van de voorkeuren van de kweker. Sommige kwekers zijn van mening dat het toppen van cannabis niet hoort.

Andere kwekers is passen gewoon liever geen ‘high stress training’ toe. Om die reden geven ze de voorkeur aan low stress training (LST) waarbij takken worden vastgebonden met bijvoorbeeld kabelbinders aan een metalen scherm. Er zijn ook kwekers die liever niet zo veel tijd kwijt zijn aan de LST en geven er de voorkeur aan om hun planten een of twee keer te toppen.

Fimmen vs. Toppen

Toppen en fimmen hebben overeenkomsten. Bij beide methoden verwijder je het groeipunt van de cannabisplant. Toppen wordt echter opzettelijk gedaan zodat de twee aangrenzende zijscheuten het groeipunt kunnen vervangen.

Bij fimmen probeer je het aantal hoofdtoppen te vergroten. Maar in plaats van twee hoofdtoppen, kunnen het er ook vier of meer worden. Net als bij het toppen van cannabis, zal fimmen de plant stress geven, waardoor ze een paar dagen nodig heeft om te herstellen. Ook hier kun je beter wachten tot je minstens drie en misschien zelfs vijf knooppunten hebt.

Bij fimmen verwijder je ongeveer 75% van de top in plaats van de hele top. Je snijdt de stengel dus niet door (zoals bij het toppen), maar snijdt opzettelijk door de basis van de punt en laat een ruwe (en misschien rommelig uitziende) punt achter. Die kan dan geleidelijk teruggroeien met misschien vier of meer groeipunten.

‘Fimming’ wordt door velen beschouwd als een exacte wetenschap. Het werkt niet altijd en het woord FIM zou afkomstig zijn van de woorden (F**k I Missed), wat betekent dat het proces niet altijd succesvol is.

Meest geschikte cannabissoorten voor ’topping’

Over het algemeen bevelen maar weinig cannabiszaadbedrijven aan om autoflowering soorten te toppen. Dat komt omdat autoflowers een vaste levenscyclus hebben, meestal rond de 75 dagen. Het proces van het toppen van cannabis is stressvol voor de planten en ze hebben enkele dagen nodig om hiervan te herstellen. Veel autoflowering zadenkwekers vinden dat auto’s simpelweg niet de juiste genetica hebben voor het toppen van cannabis. Velen geven er dus de voorkeur aan om autoflowering zaden op de natuurlijke manier te kweken.

Als je je autoflowers een gelijkmatiger bladerdak wilt geven (bijvoorbeeld omdat je autoflowers kweekt die erg lang worden), dan is LST of de SCROG-methode geschikt.

Veel soorten gekweekt uit Indica fotoperiode gefeminiseerde zaden hoeven niet getopt te worden. Dat komt omdat de genetica vaak van nature zorgt voor een korte, bossige plant. Deze cannabisplanten zijn meestal iets gemakkelijker te manipuleren en je kunt ze in bedwang houden met behulp van eenvoudige LST-methoden zoals het vastbinden van grotere toppen of misschien met behulp van de SCROG-methode.

‘Topping’ is echter wel vaak handig voor Sativa-soorten of hybride soorten die meer richting Sativa neigen. Soms is ’topping’ voor binnenkwekers de beste manier (misschien wel de enige manier) om een goede oogst te krijgen in de beperkte ruimte die ze hebben.

Desfrán: lange jungle Sativa, perfect voor ’topping’

Desfrán maakt deel uit van de Dutch Passion wietzadencollectie uit Latijns-Amerika. Ze is waarschijnlijk onze allerlangste Sativa en is een perfecte soort voor kwekers die hun cannabis graag toppen. Als je haar haar gang laat gaan, kan Desfrán tot vier meter hoog worden en te groot worden voor de meeste kweekruimtes binnenshuis.

Skywalker Haze: Haze genetica met een plezierige anti-angst high

Skywalker Haze (gefeminiseerde zaden) is snel een bestseller geworden. De zeer krachtige Haze-genetica laat stress verdwijnen en biedt je heerlijk plezierige effecten die de hele avond lijken te duren! Ze is gemakkelijk te kweken en levert een zeer hoog THC-gehalte. Maar net als andere variëteiten met Haze-genetica van topkwaliteit kan deze dame een beetje te lang worden voor de meeste kwekers. In dat geval kan ’topping’ een uitkomst zijn.

Passion Fruit: toppen met een citrusgeur en een knock-out effect!

Passion Fruit gefeminiseerde wietzaden maken deel uit van de ‘Oranje Familie’-wietzaden. Ze is ontstaan door de Cannabis Cup-winnares Orange Bud met Sweet Pink Grapefruit te kruisen. Haar genetica is dus zeer stabiel en bijzonder gemakkelijk te kweken. Een zeer hoog THC-gehalte is de perfecte aanvulling op haar fruitige aroma en smaak. Als je merkt dat de hybride genetica een beetje te krachtig groeit, dan is het goed om te weten dat ze erg goed reageert op ’topping’.

Wanneer top je cannabis?

Het advies is normaal gesproken om te wachten tot je drie tot vijf knooppunten op je cannabisplant hebt voordat je begint met toppen. Sommige meer ervaren kwekers raden zelfs aan om te wachten tot je vijf tot zes knooppunten hebt. Wat je vooral moet onthouden is dat je een onvolwassen zaailing niet kunt toppen.

Cannabis te vroeg toppen

Als je je cannabisplant te vroeg topt, kan het de groei permanent belemmeren. Geef de cannabis de tijd om een goed wortelsysteem te creëren en een plant te worden met gezonde bladeren. Geef je plant in geval van twijfel de tijd om wat groter te worden voordat je haar probeert te toppen.

Cannabis twee keer toppen

Nadat je je cannabisplant hebt getopt, zul je merken dat de twee aangrenzende zijscheuten snel naar boven zullen groeien. Deze zullen de hoofdtop vervangen. Je kunt een van deze twee zijscheuten later ook nog toppen.

Dit levert twee nieuwe scheuten op. In plaats van een cannabisplant met één enkele hoofdtop, heb je nu vier toppen. Dit proces kan zelfs indien nodig worden herhaald.

Tutorial: Hoe top je je cannabis?

‘Topping’ is geen ingewikkeld proces; je hebt niet veel apparatuur, tijd of ervaring nodig.

  • Gebruik een scherp scheermesje of een zeer scherpe tuinschaar. Je wilt een scherpe, schone snede in de stengel maken.
  • Zorg ervoor dat je cannabisplant minstens drie tot vijf knooppunten heeft. Dit is meestal ongeveer 30 dagen na het ontkiemen van de cannabiszaden.
  • Snijd voorzichtig door de stengel van de cannabisplant om het groeipunt weg te halen. Probeer de punt ver boven het knooppunt en de zijscheuten weg te snijden zodat je ze niet beschadigt. Deze zijscheuten zullen snel groeien nadat het groeipunt is verwijderd en de apicale dominantie is doorbroken.

Vóórdat je je cannabis topt

Shaman cannabis plant before topping

De cannabisplant groeit op natuurlijke wijze met een enkel groeipunt (of ‘apex’).

Kort na het toppen

Shaman cannabis plant shortly after topping

Het groeipunt van de cannabisplant is verwijderd. De zijscheuten beginnen het over te nemen!

Eén tot twee weken na het toppen

Shaman cannabis plant a couple of weeks after topping

De kleine zijscheuten (op de kruising tussen de stengel en het bladpaar onder je snede) zijn nu snel gegroeid. Indien nodig kunnen deze nu ook getopt worden.

Cannabis toppen: een eenvoudige maar effectieve techniek

Als je binnenshuis weinig ruimte hebt, maar toch wilt genieten van pure Sativa-wietzaden die lange planten produceren, dan is ’topping’ de perfecte oplossing. Als je als buitenkweker de verticale groei van je planten in de hand wilt houden, is het ook erg handig.

Wees niet bang om een cannabisplant te toppen; het is een veelgebruikte techniek die door cannabiskwekers over de hele wereld succesvol wordt ingezet. ‘Topping’ is altijd optioneel, niet verplicht. Veel kwekers maken er nooit gebruik van. De enige reden om je cannabis te toppen, is het vergemakkelijken van je kweek.

Geniet van het kweken van je cannabiszaden en neem vooral een kijkje in de Dutch Passion-wietzadencollectie voor je volgende kweek. We hebben meer dan drie decennia aan ervaring in het leveren van de beste wietzaden aan de meest veeleisende thuiskwekers!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

keyboard_arrow_up