Wanneer en hoe zet je cannabiszaailingen onder kweeklampen?

Auto Kerosene Krash germination seedling seedshell

Cannabiszaailingen zijn delicaat, met embryonale wortels en minimale voedings- en lichtbehoeften. Het optimaliseren van de verlichting voor zaailingen kan daarom lastig zijn, vooral voor de minder ervaren kweker. Bij onvoldoende verlichting kunnen je zaailingen veranderen in een lange dunne stengel die zijn eigen gewicht niet kan dragen. Te veel licht kan de groei van je delicate zaailingen ook weer belemmeren of er zelfs voor zorgen dat ze verschrompelen… In deze blog werpen we wat licht op de beste methoden om je planten een goede start te geven!

Hoeveel licht hebben cannabiszaailingen nodig?

CBD Charlotte's Angel seedlings transplanted in 20L airpots after 2.5 weeks

Cannabiszaailingen hebben weinig behoefte aan licht. Hun delicate bladweefsel raakt gemakkelijk beschadigd door te veel licht of hitte. De meeste kwekers met moderne ledlampen hangen ze op een geschikte afstand boven de zaailingen, of dimmen de lampen zodat het licht niet te intens is.

Anderen gebruiken speciaal ontworpen tl-buizen of led-zaailinglampen. Als je je cannabiszaailingen te dicht bij een krachtige lichtbron plaatst, zal de groei tot stilstand komen, of erger nog – je zaailingen zullen beginnen te verzwakken en uiteindelijk afsterven.

Gerelateerd:
Gids over de zaailingfase van cannabis

Hoeveel lichturen hebben zaailingen nodig?

Auto Lemon Kix by Dutch Passion seedlings veg stage phase young plants

Wanneer je autoflowering wietzaden binnen kweekt, gebruiken de meeste kwekers een cannabislichtcyclus van 20 uur licht per dag. Deze cyclus kun je van zaad tot oogst aanhouden.

Sommige kwekers gebruiken een 18/6 of een 24/0 cannabislichtcyclus. Lees onze uitgebreide gids over autoflowering lichtschema’s voor meer informatie.

Bij het binnenshuis kweken van gefeminiseerde zaden gebruiken kwekers vaak 18-24 uur licht per dag. Voornamelijk tijdens de eerste twee maanden van het leven van de plant. Wanneer de dagelijkse lichturen worden teruggebracht tot ongeveer 12 uur per dag, gevolgd door 12 uur duisternis, begint de bloeifase.

Beste lichtschema voor je cannabiszaailingen

young cannabis seedlings in development

Cannabis is een flexibele plant die zich makkelijk kan aanpassen. Er is geen goed of fout als het gaat om de beste lichtschema’s voor cannabiszaailingen. Dutch Passion heeft uitstekende resultaten gezien van kwekers die een verscheidenheid aan lichtschema’s gebruiken voor hun zaailingen, over het algemeen tussen de 18 en 24 uur licht per dag.

Sommige kwekers gebruiken zonsopgang- en zonsondergangmodi op hun ledlampen. Dan wordt het licht geleidelijk feller gedurende bijvoorbeeld 30 minuten zodra je de lampen aanzet, en het neemt ook geleidelijk af binnen 30 minuten aan het einde van de lichtcyclus.

Maar over het algemeen wordt 20 uur licht per dag van zaad tot oogst aanbevolen voor autoflowers, en 18-24 uur dagelijks licht voor gefeminiseerde zaden.

De beste lichtintensiteit voor je cannabiszaailingen

The Ultimate dutch passion feminised seeds green foliage veg mode ledgrown white spectrum big plants

PPFD-lichtniveaus van ongeveer 100-300 µmol/m²/s worden meestal gebruikt voor cannabiszaailingen. Goede kweeklampfabrikanten weten precies wat de juiste vermogensinstelling en ophanghoogte voor elke groeifase is.

Sommige kwekers investeren in lichtmeters. Deze zijn niet goedkoop, maar ze geven de serieuze kweker wel een geweldige gadget waarmee hij de lichtintensiteit in elk deel van het bladerdak nauwkeurig kan meten. Zo kan hij er altijd voor zorgen dat de planten precies genoeg licht krijgen, van wietzaadje tot oogst. Dit resulteert in geoptimaliseerde opbrengsten, vooral als de planten ook precies genoeg voeding hebben gekregen van wietzaadje tot oogst.

Kunstlicht versus zonlicht voor cannabiszaailingen

Auto Euforia Dutch Passion autoflowering genetics germination seedling phase outdoors pots domes

Binnenkwekers zijn vaak heel nauwgezet als het aankomt op hun lichtschema’s. Maar tijdens een buitenkweek moeten de cannabisplanten zich ook per maand aanpassen aan veranderende lichturen. Daar moet outdoor cannabis mee om kunnen gaan, maar ook met veranderende lichtsterkte. Zowel van seizoen tot seizoen als van dag tot dag als het weer wisselt van zonnig naar bewolkt.

Belangrijkste voordelen van het plaatsen van je zaailingen onder kweeklampen

Binnenkwekers hebben de mogelijkheid om de kweekomgeving aan te passen, dat is een van de voordelen ten opzichte van buitenkweek.

Met kweeklampen kun je je cannabiszaailingen laten baden in het licht, en zorgen voor een stabiele, warme temperatuur terwijl ze op hun kwetsbaarst zijn. Veel buitenkwekers laten hun wietzaden liever binnen ontkiemen en laten ze een tijdje binnen groeien voordat ze de planten later buiten zetten.

Welke kweeklampen zijn het beste voor cannabiszaailingen?

Auto Colorado Cookies Dutch Passion seeds autoflower plant indoor grown led grow veg

Cannabiszaailingen groeien goed onder elke kweeklamp met blauwspectrumlicht. Veel kwekers gebruiken hun grootste kweeklamp, die ze instellen op een lager vermogen en wellicht wat hoger hangen dan normaal. Sommigen gebruiken gespecialiseerde zaailinglampen, deze zijn verkrijgbaar in led- en tl-armaturen. Tegenwoordig geven velen de voorkeur aan de duurzame ledlampen omdat je die jarenlang kunt gebruiken.

HPS-lampen waren vroeger het meest populair en zijn nog steeds een goedkopere optie. Ook deze lampen geven goede resultaten voor zaailingen, net als metaalhalogenidelampen (CMH).

Als je HPS- of CMH-lampen gebruikt, kun je misschien een peertje met blauw licht gebruiken. Deze zijn niet geschikt voor de bloei, maar zorgen voor een goede groei voor zaailingen en planten in de vegetatieve fase, wanneer de behoefte aan blauw licht hoger is. Alle serieuze ledlampleveranciers zorgen ervoor dat hun lichtspectrum voldoende blauw licht bevat voor zaailingen/de vegetatieve fase en voldoende rood licht voor de bloei.

Gerelateerd:
Instructiegids voor de vegetatieve fase van cannabis

Kweeklampen gebruiken voor cannabiszaailingen

Auto Orange Bud week 1

Met zo’n divers scala aan fabrikanten en verschillende technologieën (HPS, CMH, LED, fluorescerend, plasma, enz.), is het moeilijk om de allerbeste optie te kiezen. Het beste advies is om je kweeklamp, bij voorkeur een ledlamp, te kopen bij een bekwame fabrikant die deskundig advies kan geven over vermogensniveaus en hanghoogtes in elke groeifase.

Op online kweekforums zul je ook veel kwekers tegenkomen die dezelfde kweeklamp gebruiken als jij. Probeer eens te googelen om te zien hoe andere kwekers de kweeklamp inzetten. Vergeet niet dat cannabiszaailingen de eerste paar weken maar heel weinig licht nodig hebben.

Gezonde cannabiszaailingen zijn het begin van een geweldige oogst

Cannabiszaailingen hebben relatief weinig aandacht nodig als de kweekomstandigheden goed zijn. De eerste 2 weken van het leven boven de grond wordt vaak de zaailingfase genoemd. Daarna gaan we over naar de vegetatieve fase.

Geef je planten een goede start als zaailingen, en dan mag je een zeer succesvolle vegetatieve fase en bloeifase verwachten. Kies zoals altijd de beste wietzaden en geniet van je volgende kweek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

keyboard_arrow_up