Topping cannabis: how does it work and when to do it?

Co je topping konopí?

Topping je označení pro techniku odstraňování (odřezávání) rostoucího vrcholíku z hlavního stonku (koly) rostliny konopí. Někdy bývá též označována jako technika High Stress Training (vysokostresový trénink, dále jen „HST“) a je jednou z nejběžnějších metod pro manipulaci konopí v růstové fázi, kterou používají pěstitelé v indooru i outdooru. Dominantní centrální vrcholík, kde se brzy začne tvořit hlavní palice (květ), je nahrazen poněkud plošší korunou a křovinatější strukturou s více vrcholíky. Mnozí groweři se domnívají, že se tím navíc zlepšuje průnik světla více do hloubky a ke větvím, na které by jinak skoro žádné světlo nedopadalo. Celkově by tato metoda měla nezanedbatelně zvyšovat výnosy.

Konopí bez toppingu často (ale ne vždy) roste s tzv. apikální dominancí. To znamená, že hlavní rostoucí vrchol („apex“) bývá dominantní a vyšší než zbytek rostliny. Pokud jste někdy viděli přirozeně rostoucí jehličnaté stromy, budete vědět, jak strukturně vypadá apikální dominance – vysoká centrální větev je obklopena o něco kratšími a níže posazenými větvemi ve tvaru vánočního stromku.

Je to univerzální a přirozený tvar, díky kterému dostávají všechny větve přibližně stejnou dávku světla od slunce, které se pohodlně pohybuje z jedné strany oblohy na druhou. Pěstitelé v indooru mají však v pěstební místnosti v naprosté většině případů takový zdroj světla, který se nepohybuje a zůstává na jednom místě. To může ale mít za následek, že některé větve se nacházejí dále od zdroje světla než jiné, což ve výsledky znamená nižší intenzitu světla, která se na tyto větve dostává. Kromě toho jsou některé květy úplně ve stínu, což zásadně snižuje jejich růstový potenciál.

Principem toppingu u konopí je změna tvaru/struktury růstu za účelem zvýšení výnosu z konečné sklizně. Topping konopí je technika, kterou používají jak profesionální, tak i seriózní domácí pěstitelé. Tato metoda však není vhodný úplně pro všechny odrůdy konopí ani pro všechny situace.

Odrůda Kerosene Krash se vytahuje za světlem, s čímž lze snadno bojovat pomocí technik jako supercropping, SCROG nebo SOG.

Základy toppingu konopí

Basic tips for topping cannabis

Topping konopí se provádí nejčastěji ve chvíli, kdy má vaše rostlina 2 až 4 internodia. Stojí za to dodat, že řada growerů praktikujících topping obvykle před odstraněním vrcholíku raději počkají, až se vyvine alespoň 5 nodů (uzlin).

V této fázi už má rostlina dostatečnou sílu, vzrůst a velikost kořenového balu, aby přežila tuto poměrně hodně stresovou situaci na své vrchní části. V této chvíli bývá rostlina většinou stará přibližně 4 až 5 týdnů, ale mějte na paměti, že pěstujete konopí – různé odrůdy mohou růst (nejen) v prvních týdnech různou rychlostí.

Čím čistší a ostřejší nástroj máte, tím lépe pro vás i pro rostlinu. Tupá čepel může vést k nerovnému řezu a takové řez může způsobit více škody než užitku. Ideální pro topping je stará dobrá břitva nebo řádně nabroušené zahradnické nůžky.

Úkon se provádí tak, že ostrým nožem odstraníte rostoucí vrcholík mezi 3. a 5. nodem (uzlem). Snažte se vést řez několik milimetrů nad okolními větvičkami, abyste nepoškodili malé výhonky, které jsou umístěny mezi hlavním stonkem a bočními větvemi. Tyto malé boční výhony nakonec převezmou vládu nad hlavním květem a porostou mnohem intenzivněji, než kdybyste k toppingu nepřistoupili.

Někteří pěstitelé tyto boční výhony také zaštipují, díky čemuž získáte čtyři hlavní vrcholy místo původního jednoho. Jen se vyplatí počkat týden nebo dva po toppingu hlavního vrcholíku, než tak učiníte.

Topping konopí:

  • Provádějte kolem 30. dne růstu.
  • Ujistěte se, že jste identifikovali správné nody (3–5).
  • Opatrně uřízněte hlavní stonek mezi vybranými uzly.
  • Před pokračováním s dalšími větvemi nejprve nechte povyrůst boční výhonky.

Jaký má topping vliv na pěstování konopí v indooru?

Docílíte toho, že budete mít o něco kratší, ale zato bujnější rostliny. Namísto jednoho hlavního a centrálního květu (cola), který je nejvyšším bodem rostliny, bude mít vaše konopí plošší a jednolitější korunu. Z hlediska indoor pěstitelů je velmi výhodné, když hlavní body (palice) rostlin tvořily rovnoměrnou a stejně vysokou korunu s větším počtem květů v ideálním bodě optimální úrovně PPFD (světla).

To pěstitelům v indooru umožňuje efektivnější využití světla. Namísto toho, aby se v optimální úrovni světla nacházel pouze hlavní centrální květ, můžete zajistit, že si v té samé ideální úrovni světla bude užívat hned několik formujících se palic.

Těšte se na objemnější úrodu! Nezapomínejte ale hlavně kvůli celkovému prostoru ve vaší pěstírně, že rostliny bez zastřižení mají jeden středový květ, zatímco rostliny konopí po toppingu budou mít dva „nové“ středové květy (nebo třeba čtyři, pokud jste je toppovali dvakrát).

Jaký má topping výhody pro outdoorové pěstitele?

Řada growerů, kteří pěstují konopí venku neboli outdoor, došla k závěru, že určité odrůdy (např. nejvíce se roztahující sativy) jim mohou lidově řečeno přerůstat přes hlavu. Z kvalitních semen konopí s genetickou výbavou v podobě 100% sativy mohou klidně vyrůst mazlíčci vytahující se až 3 nebo dokonce 4 metry do výšky.

Pokud máte své kytky na zahradě nebo terase, kam vidí sousedi nebo nedejbože kolemjdoucí, mohla by být výška a nápadnost na škodu. Jednorázový nebo opakovaný topping takovýchto rostlin konopí je skvělým způsobem, jak usměrňovat jejich vertikální hon za sluncem.

Topping vs. supercropping konopí

Power Plant in a 35 litre fabric container.

Odrůda Power Plant připravená ke sklizni po 5 zastřiženích i nějakém tom supercroppingu.

Dvěma technikami pěstování konopí, které mají podobně znějící názvy (ale velmi odlišné postupy), jsou topping a supercropping. Topping konopí znamená opatrné odstranění růstového vrcholku, abyste získali kratší, bujnější rostliny s větším počtem vrcholíků.

Supercropping je název pro jednu méně častou techniku, při níž se stonek rostliny konopí jemně pomačká palcem a ukazováčkem. Takto „změklý“ stonek lze nyní ohnout v 90º úhlu do vodorovné polohy a připevnit, aby se zabránilo jeho návratu zpět k vertikálnímu růstu. Supercropping používají pěstitelé konopí indoor i outdoor k tomu, aby rostlině zabránili ve vertikálním růstu. Zejména při pěstování v indooru má supercropping výhodu v tom, že díky němu lze dostat více palic do stejné vzdálenosti od zdroje světla. To se může příjemně projevit ve finální sklizni a celkovém výnosu.

Další oblíbený termín je lollipopping, který má taktéž podobně znějící název, ale rozhodně by se neměl zaměňovat s toppingem. Lollipopping je odstraňování spodních větví, na kterých se stejně mohou kvůli nedostatku pronikajícího světla vytvářet pouze drobné a vzdušné (lehké) paličky. Odstraněním těchto zastíněných spodních větví dojde jednak ke zlepšení proudění vzduchu pod korunou, jednak se díky tomu může rostlina plně soustředit na produkci hlavních květů v horní části.

Jak funguje topping konopí?

Rostliny konopí rostou podle takzvané apikální dominance. Ta určuje klasický růstový vzor ve stylu vánočního stromku, který můžeme sledovat v nenarušeném životním cyklu od vyklíčení konopného semínka až po zralost. Je to ve své podstatě evoluční adaptace na skutečnost, že slunce se pohybuje z jedné strany oblohy na druhou. Apikální dominance umožňuje rostlině dobře růst, aniž by některé její části byly trvale ve stínu.

Vrchol hlavního středového stonku konopí se nazývá apex, odkud pochází název apikální. Tato vrcholová část rostliny produkuje růstové hormony známé jako auxiny, které proudí dolů floémem – stonkovou tkání, která přenáší cukry a další látky z listů.

Auxiny zabraňují nadměrnému protahování (prodlužování) růstových bodů pod vrcholem, zároveň však tyto látky necestují rostlinou na příliš velké vzdálenosti. Proto se při vertikálním růstu rostliny dostávají spodní větve „z područí“ inhibičních účinků auxinů. Vzniká tak klasický tvar vánočního stromku.

Topping konopí umožňuje manipulaci s přirozenými růstovými vzory odstraněním růstového vrcholku, kde jsou produkovány auxiny. Přerušení apikální dominance, jak tomuto úkonu říkají profesionální genetici a šlechtitelé konopí, stimuluje rozvoj bočních větví. Po odstranění vrcholíku se dva přilehlé boční výhony začnou zhruba během týdne rychle natahovat. Další techniky pěstování konopí, jako je manifolding nebo mainlining, lze aplikovat mnohem snadněji, pokud byly rostliny předtím zastřiženy.

Proč vůbec zastřihávat konopí?

Ne každý věří tomu, že topping je opravdu prospěšný. Existuje spousta pěstitelů, kteří dávají přednost jednoduchému přirozenému pěstování bez jakýchkoli zásahů zvnějšku.

Vždyť konopí se tímto způsobem v přírodě pěstuje bez problémů už tisíce let. Některé odrůdy konopí (např. roztahující se sativa) se mohou na topping hodit mnohem víc než jiné (např. přirozeně kompaktní a maá indika).

Zkušení zahradníci však často nakonec dojdou k závěru, že topping může být prospěšný, zejména když chtějí pěstovat odrůdy, které by jinak byly příliš vysoké a moc rozpínavé pro pěstování indoor. Některým pěstitelům pod umělým osvětlením se může zdát, že topping je jednodušší a pohodlnější než použití metody označované jako SCROG (z anglického SCReen Of Green).

Jiní pěstitelé mají topping konopí rádi, protože jim umožňuje pěstovat rostliny s větším počtem vrchních květů v optimální úrovni osvětlení díky plošší koruně. To jim umožňuje dosáhnout vyšších výnosů, než by bylo možné u přirozeně rostoucích rostlin.

Vyhovuje konopí více LST nebo topping?

Jak LST (z anglického Low Stress Training – nízkostresový trénink), tak topping jsou techniky založené na stejném principu manipulace s výškou rostlin (jejím růstem) za účelem udržení rovnoměrnější koruny. Díky tomu je možné mít více vrcholků v optimálním bodě, kde přijímají nejvíce světla. Metoda SCROG využívá stejný princip, který hraje do karet všem pěstitelům snažícím se o co nejvyšší výnos.

Jak LST, tak i topping jsou oblíbené u pěstitelů, kteří potřebují snížit výšku rostlin, např. aby se rozpínavější odrůdy vešly do místnosti s nízkým stropem.

Zda je pro konopí lepší LST nebo topping, závisí na preferencích pěstitele. Někteří pěstitelé odmítají připustit, že konopný topping by mohl být prospěšný.

Pro jiné growery je vysokostresový trénink něčím, co prostě nechtějí zkoušet. Proto dávají přednost mírnějšímu tréninku (LST), kdy se větve přivazují např. kabelovými dráty ke kovové síti. Pak tu jsou i zahradníci, kteří nechtějí řešit různě složité kroky při tréninku a raději své rostliny prostě jednou nebo dvakrát zastřihnou, toť vše.

Fimming vs. topping

Topping a fimming jsou vcelku velmi podobné techniky. V obou případech se jedná o odstranění hlavního (apikálního) vrcholu rostliny konopí. Nicméně topping se provádí s cílem nahradit kompletně vrcholík dvěma přilehlými bočními výhony.

Oproti tomu fimming je v podstatě jen snahou o zvýšení počtu květů na hlavním vrcholíku. Místo dvou hlavních palic však můžete mít nakonec čtyři nebo více. Stejně jako topping způsobí i fimming rostlině šok a stres, ze kterého se bude několik dní vzpamatovávat. Opět počkejte, až bude rostlinka větší a mít alespoň 3, možná raději 5 nodů.

Při fimmingu se odstraní přibližně 75 % stonku, nikoli celá větev. Namísto čistého řezu (jako u toppingu) záměrně proříznete základnu stonku a necháte z ní viset (možná nehezky vypadající) kousek vegetace. Z toho místa může postupně začít vyrůstat až čtyři nebo dokonce více výhonků.

Fimming je spoustou growerů považován za přesnější a preciznější techniku než topping. Ne vždy se to však podaří a zkratka FIM údajně pochází z výkřiku F**k, I missed! (Sakra, netrefil jsem se!), což naznačuje relativně vysokou míru neúspěchu.

Fimming konopí:

  • Začněte kolem 30. dne vegetačního růstu.
  • Ujistěte se, že jste identifikovali správné nody (3. až 5.).
  • Opatrně odřízněte asi 75 % špičky rostliny.
  • Neřežte stonek celý (šlo by pak o topping)

Nejlepší odrůdy pro topping

Obecně platí, že vám asi žádná seedbanka nedoporučí zaštipování samonakvétacích strainů. Je to proto, že samonakvétací rostliny mají pevně danou délku svého životní cyklu, obvykle kolem 75 dnů. Techniky jako topping jsou pro rostliny stresující a vyžadují několik dní na obnovu a rekonvalescenci. Řada growerů, kteří se specializují na automaty, jsou toho názoru, že zkrátka samonakvétací genetika je jednoduše nevhodná pro topping. Místo toho dává naprostá většina přednost pěstování samonakvétacích semen přirozeným způsobem, tedy bez vnějších zásahů.

Pokud přesto dojdete k závěru, že potřebujete pěstovat samonakvétací rostliny s rovnoměrnější a plochou korunou (např. pokud máte ve skříni samonakvétací sativy), pak lze zvážit metody na předchozích řádcích popisované jako LST nebo SCROG.

Mnoho krátkodenních odrůd pěstovaných z feminizovaných semen, které obsahují převážně geny indiky, není nutné zaštipovat. Je to proto, že tyto odrůdy bývají přirozeně krátké, přisedlé a bujně rostoucí, aniž by se moc roztahovaly do prostoru. Většinou se s těmito genetikami poněkud snadněji manipuluje a stačí na ně v pěstírně jít jen pomocí jednoduchých metod LST, jako je vyvazování vyšších květů nebo třeba použití metody SCROG.

Konopný topping je však často velmi užitečný pro čisté sativy nebo hybridní kmeny, kde sativa převažuje. Někdy je pro indoorové pěstitele topping konopí nejlepším (možná jediným) způsobem, jak dosáhnout kvalitní sklizně – zejména pokud jsou omezení prostorem.

Desfrán, pružná sativa z džungle, která se dokonale hodí pro topping

Desfrán je součástí latinskoamerické kolekce konopných semen Dutch Passion. Je to pravděpodobně nejroztaženější sativa v nabídce Dutch Passion a zároveň ideální odrůda pro každého, kdo chce provádět topping. Nechá-li se Desfrán růst přirozeně, může dosáhnout výšky až 4 m a snadno přeroste většinu indoorových pěstebních stanů!

Skywalker Haze, hazeová genetika s opravdu skvělým účinkem proti úzkosti

Odrůda Skywalker Haze (feminizovaná semena) se rychle stala bestsellerem. Notoricky známá a pořádně silná genetika Haze rychle zbavje stresu a poskytuje lahodně příjemné účinky, které dost možná vydrží celý večer! Je snadná na pěstování a dosahuje velmi vysokých hladin THC. Stejně jako jiné hazeové odrůdy se může i tato dáma na vkus některých growerů až moc roztahovat. Těmto pěstitelům může přijít k dobru topping.

Passion Fruit, citrusově vonící poupata s knokautujícím účinkem!

Feminizovaná semena konopí Passion Fruit patří do rodiny semen konopí Orange. Vznikla zkřížením konopného poháru Orange Bud se Sweet Pink Grapefruit a jsou velmi stabilní a obzvláště snadná na pěstování. Velmi vysoké hladiny THC doplňuje ovocné aroma a chuť. Pokud se vám zdá, že hybridní genetika je pro vás příliš bujná, pak vás uklidní, že dobře reaguje na konopnou zálivku.

Kdy zastřihávat konopí?

Tradičně se vždy doporučuje počkat, až bude mít rostlina konopí 3 až 5 nodů, a teprve poté ji zastřihnout. Někteří zkušení groweři dokonce doporučují počkat, až budete mít nodů 5 nebo 6. Hlavně se nepokoušejte o topping na malinkých sazeničkách.

Předčasný topping

Příliš brzký topping konopí může zásadně zbrzdit růst. Dopřejte rostlině čas, aby vytvořila o objemný kořenový systém a silnou nadzemní část se zdravě vypadajícími listy. V případě pochybností nechte rostlině čas ještě vyrůst, než se ji pokusíte zastřihnout.

Vícenásobný topping

Poté, co jste rostlinu konopí zastřihli, uvidíte, že dva sousední boční výhonky začínají rychle růst vzhůru. Brzy zcela nahradí původně hlavní květ. Každý z nich však můžete později také zastřihnout.

Z každého postranního výhonu tak vyrostou dva nové výhony. Namísto kytky s jedním hlavním květem budete mít nyní čtyři. Tento proces lze navíc v případě potřeby znovu opakovat.

Jednoduchý návod, jak provádět topping konopí

Zastřihávání neboli topping konopí není složitý proces, nebudete potřebovat ani mnoho vybavení, času, ani zkušeností.

  • Použijte novou žiletku nebo velmi ostré zahradnické nůžky. Potřebujete provést čistý řez, nikoli hrubý řez, který by poškodil zdraví rostliny.
  • Ujistěte se, že vaše rostlina má alespoň 3 až 5 nodů, což většinou je zhruba 30 dní od vyklíčení semínka.
  • Opatrně uřízněte hlavní stonek a špičku vyhoďte. Snažte se ji odříznout vysoko nad bočními výhonky, abyste je nepoškodili. Tyto boční výhonky začnou rychle růst, jakmile je rostoucí špička odstraněna, což znamená přerušení apikální dominance.

Před toppingem

Shaman cannabis plant before topping

Rostlina konopí přirozeně roste s jediným růstovým vrcholem (tzv. apexem).

Krátce po toppingu

Shaman cannabis plant shortly after topping

Rostoucí špička rostliny byla odstraněna. Boční výhonky nyní přebírají vládu!

1-2 týdny po zastřižení

Shaman cannabis plant a couple of weeks after topping

Malé postranní výhonky (na spojnici mezi stonkem a párem listů pod řezem) nyní rychle rostou. V případě potřeby je můžete také zastřihnout.

Topping konopí – jednoduchá, ale účinná technika

Pokud máte omezený prostor pro pěstování indoor, ale chcete vyzkoušet nějakou čistokrevnou sativu, která se pořádně roztahuje, umožní vám to technika zvaná topping. Případně patříte mezi příznivce pěstování outdoor, kteří hledají způsoby, jak si nenechat své kytky přerůst přes hlavu (nebo plot), a i v tomto případě je topping skvělou volbou.

Nebojte se rostlinu zastřihnout, jedná se o generacemi prověřenou techniku, kterou úspěšně používají pěstitelé konopí po celém světě. Topping však rozhodně není povinností, konopí vám krásně vyroste i bez něj. Řada pěstitelů se mu zcela vyhýbá. Hlavní důvod, proč se k topping uchylovat, je snaha usnadnit si pěstování.

Užijte si pěstování konopí a nezapomeňte si před příštím cyklem prohlédnout nabídku semen konopí od Dutch Passion. Jen tak můžete čerpat z našich více než třicetiletých zkušeností se šlechtěním těch nejlepších odrůd pro growery po celém světě!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

keyboard_arrow_up