Co je to nízkostresový trénink konopí?

Trénink konopí pomocí mírného stresování rostliny (zkratka LST z anglického Low Stress Training) je jednoduchá, ale účinná pěstitelská technika, která umožňuje zvýšit celkový objem sklizně jemnou manipulací se strukturou rostliny. Ta by měla mít za cíl mimo jiné zvýšit průnik světla (a přísun CO2 / kyslíku) i do míst, kde se nacházejí spodní větve.

Pěstitelé konopí používají také vysoce stresové tréninkové techniky, jako je například odstranění vrcholíku z rostliny. To může vést k bujnějšímu růstu a vyšším výnosům, ale jedná se o rizikovější postup, ze které se vaše rostlina bude několik dní vzpamatovávat. Na druhou stranu nízkostresový trénink je relativně málo rizikový v porovnání s technikami, jako je SCROG s toppovanou/fimovanou rostlinou.

Pokud jste ještě LST u konopí nezkoušeli, pak je právě pro vás určen tento návod, který vás provede nízkostresovým tréninkem krok za krokem. Jedná se o poměrně jednoduchý a účinný způsob zvýšení produkce a kdo ví – možná vám dokonce pomůže změnit způsob, jakým budete pěstovat konopí v budoucnu.  

What is low stress training on cannabis?

Jaký vliv má nízkostresový trénink na rostlinu konopí?

Konopí a mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny dosahuje vyšších výnosů, pokud dostávají více světla využitelného pro fotosyntézu. Je to trik, který je lidem známí již po dlouhá staletí. Světlo je hlavním zdrojem energie pro růst rostlin, takže lze zcela logicky předpokládat, že rostliny díky vyšší efektivitě osvětlení porostou lépe a budou kvést jak o život.

Historie nás učí, že nízký stresový trénink objevili už starověcí zemědělci, kteří zjistili, že manuální úprava větví u ovocných stromů a jejich „trénink“ nejen usnadňuje sklizňové práce, ale také umožňuje získávat objemné plody na větvích, které by se jinak nacházely ve stínu a produkovaly by jen malé ovoce (nebo zeleninu).

Ruční manipulace s konopím pomocí metod nízkostresového tréninku si klade za cíl překonat přirozenou tendenci rostliny růst s tzv. apikální dominancí.

LST on Dutch Passion test plant taking shape nicely (cc @th3_surgeon).
LST prováděný na testovací rostlině od Dutch Passion se pěkně rýsuje (cc @th3_surgeon).

Nízkostresový trénink konopí vs. přirozená apikální dominance

Konopí, stejně jako řada dalších rostlin, roste přirozeně s apikální dominancí. To znamená, že roste přímo ke zdroji světla ve tvaru vánočního stromku. Apikální dominance je botanický mechanismus přežití, který zajišťuje, že rostlina se táhne přímo k hlavnímu zdroji fotosyntetické energie. Zastíněné boční větve nemají z logiky věci stejný přísun světla jako vrchol rostliny.

Při nízkostresovém tréninku je rostlina ohnutá a obvykle svázaná, aby se zabránilo jejímu návratu k normální apikální dominanci. Důrazně se doporučuje svázat rostlinu do správné polohy zahradním drátem potaženým pryží nebo podobným zahradním lankem, které je „měkké na dotek“ a neřeže do rostliny, když se (neúspěšně) snaží vrátit do vzpřímené polohy.

Jakmile je hlavní stonek konopí ohnut do vodorovné polohy, jsou nyní boční větve vystaveny přímému světlu shora. To umožňuje výrazně lepší růst. Boční květy budou v důsledku „odstaveného“ vrcholíku větší a můžete očekávat potenciálně vyšší výnosy. Nejlepší na pěstování konopí pomocí LST je to, že je extrémně snadné, pokud dodržujete několik jednoduchých zásad a principů.

Heavily LST'd Banana Blaze photoperiod to keep vertical height low (cc @th3_surgeon).
Krátkodenní odrůda Banana Blaze s intenzivním LST a cílem udržet vertikální růst na uzdě (cc @th3_surgeon).

Kde a kdy se vyplatí LST u konopí?

Kdy začít s nízkostresovým tréninkem? Většina pěstitelů začíná s tréninkem poměrně brzy v průběhu vegetativní (růstové) fáze. Nechcete totiž čekat, až bude hlavní stonek tak silný a pevný, že jej bude velmi obtížné ohnout, aniž by se zlomil. Stejně tak nechcete zbytečně manipulovat s příliš malými a mladými sazenicemi, které nemají žádné nody.

Teprve až když je sazenice stará několik týdnů, vyplatí se začít s mírnými stresovacími technikami. Pokud zkusíte LST až během fáze kvetení, může se klidně stát, že hlavní stonek bude příliš už tak pevný a neforemný, že nepůjde snadno ohnout.

Navíc jste již propásli příležitost zarovnat a ohnout korunu a podpořit tak během vegetace růst bočních větví. Pokud se vám stane, že hlavní stonek konopí náhodou nalomíte nebo rozštípnete, nedělejte si z toho velkou hlavu.

Obvykle se podobné poranění do týdne zahojí, ideálně když poškozené místo obvážete jemně pomocí lepicí pásky. Pokud začnete konopí trénovat včas, tedy během vegetativní fáze, můžete vytvořit krásně plochou a stejnoměrnou korunu s bočními větvemi, které se mohou volně táhnout směrem za světlem.

LST lze na konopí lze provádět v indooru pod umělým osvětlením i venku na sluníčku. Pro outdoorové pěstitele konopí představuje LST ideální způsob, jak mít vertikální růst pod kontrolou. To může mít další výhodu v tom, že takovou rostlinu venku snáze ukryjete před zraky zvědavců, než když máte rostlinu bez tréninku, která se táhne za sluncem zcela bez omezení.

HiFi 4G photoperiod impressive colas and budsites development after early LST and fan removal (cc @th3_surgeon).
Krátkodenní HiFi 4G vytváří působivou kolu a květy po časném LST a vypnutí ventilátoru (cc @th3_surgeon).

Jak krok za krokem provádět LST u rostlin konopí

Pokud jste dosud nechávali růst konopí zcela přirozeně, bez tréninku, možná byste rádi vyzkoušeli některé nové techniky pěstování, které s sebou nesou jen malé riziko.

Nízkostresový trénink je snadná technika, kterou může vyzkoušet a zvládnout opravdu každý. Jestli jste někdy přemýšleli nad tím, kdy přesně u konopí provádět nízkostresový trénink, nezapomeňte, že nejlepší je začít, když má rostlina za sebou pár týdnů růstu ve vegetativní fázi.

K tomu, abyste s LST dosáhli co největších úspěchů, nebudete potřebovat spoustu speciálního vybavení ani žádné zvláštní přípravy či plánování. Hlavní výhodou použití LST je vyšší výnos, kdy by boční větve měly produkovat větší palice, než kdyby žádný trénink neproběhl.

Příprava potřebného vybavení pro LST trénink

Kromě konopí nebudete k nízkostresovému tréninku potřebovat žádné složité vybavení, jen pár základních prvků. Mezi ně patří především:

  • Drát s pogumovaným povrchem nebo jiný „měkký“ materiál vhodný pro rostliny. Měkký (např. gumový) povrch zajišťuje, že stonek rostliny nemůže být po svázání drátem poškozen nebo dokonce rozetnut vedví ve chvíli, kdy se rostlina snaží vší silou vrátit do svého přirozeného vertikálního růstu.
  • Bambusové podpěrné tyče. Existuje mnoho různých způsobů pěstování konopí za použití LST technik, ale neexistuje jediná nejlepší metoda LST, kterou bychom mohli doporučit. Mnozí pěstitelé však zjistili, že využití několika svisle umístěných opěrných tyčí může být velmi užitečné, když se snažíte přivázat a ohýbat větve konopí. Někteří groweři proto upevňují bambusové tyče do vodorovné polohy, přivázané k pěstební nádobě s rostlinami. Konopí se v průběhu svého růstu jednoduše přiváže k vodorovně umístěné bambusové tyči, díky čemuž jsou boční větve vystaveny většímu množství světla. Následující growreporty ukazují pozoruhodnou úroveň produkce palic, které lze dosáhnout, jakmile jsou spodní větve dostatečně odhalené a díky nízkostresovému tréninku k nim proniká více světla.
  • Malá vrtačka. Hodí se k vrtání (nebo propichování) otvorů do horního okraje nádoby s rostlinou. Tyto otvory jsou ideální pro přivázání pogumovaného drátu, jakmile dokončíte ohýbání rostliny do vámi zvolené polohy.
  • Lepicí páska. Pro případ, že byste omylem nalomili hlavní stonek nebo nějakou boční větev.
Low stress training of Blue Auto Mazar using horizontal bamboo canes tied to the container.
Nízkostresový trénink odrůdy Blue Auto Mazar pomocí vodorovných bambusových tyčí přivázaných k nádobě.

Příprava pěstební nádoby pro LST

Mnoho pěstitelů, kteří hodlají pracovat s LST, nenaplní pěstební nádobu hlínou až po okraj. Místo toho nechávají v horní části květináče několik centimetrů volného místa, aby mohli okraj nádoby využít k přivázání větví a stonků pomocí provázku. Pokud se jedná o plastovou nádobu, lze na několika různých místech podél okraje vyvrtat otvory.

Díky tomu můžete otvory provléknout šňůru (nebo pogumovaný drát) a přivázat ji k rostlině. Stejný princip se používá u textilních pěstebních nádob, akorát zde už nepotřebujete vrtačku, k propíchnutí květináče vám budou stačit nůžky nebo nůž.

Potlačení apikální dominance konopí

Nízkostresový trénink automaticky přeruší apikální dominanci. Rostoucí vrcholík rostliny je náhle donucen růst víc horizontálně než vertikálně. Stejný princip se používá při pěstování ovocných stromů u stěn. Přirozený tvar rostliny je záměrně manipulován a usměrňován tak, aby vyhovoval pěstiteli ve smyslu zvýšení výnosů v podobě větších květů a následně plodů.

Low stress training of autoflowers with horizontal bamboo canes.
Nízkostresový trénink samonakvétacích odrůd s vodorovně umístěnými bambusovými tyčemi

Tvarování a údržba konopí při aplikaci LST

Hlavní vrcholík rostliny se bude chtít co nejdříve vrátit k přirozenému vertikálnímu růstu. Abychom tomu zabránili, je nezbytně nutné nutit konopí vytrvale k tomu, aby udržovalo horizontální směr růstu hlavního stonku.

To umožňuje bočním větvím získat přístup k většímu množství světla a rozvinout tak plně svůj potenciálu. Ať už pěstujete a používáte nízkostresový trénink venku nebo v indooru, princip zůstává stejný a dochází ke stejnému zlepšení výnosů.

Nízkostresový trénink má za následek, že spodní větve a palice mohou přijímat více světelné energie než při „normálním“ přirozeném pěstování. Pokud vám nevadí trocha úsilí navíc, můžete tak výrazně nakopnout své výnosy. O kolik přesně, to vždy záleží na podmínkách pěstování, genetice a dovednostech zahradníka.

Můžete však doufat ve zvýšení výnosů až o 50 %, klidně i více, pokud byl dokážete vaše rostliny stresovat tréninkem tak akorát. To je nezanedbatelný nárůst a významný bonus pro každého, kdo pěstuje ze semen jak krátkodenních (fotoperiodických), tak samonakvétacích odrůd.

Mějte na paměti, že trénink konopí při mírném stresování rostlin je technika používaná především ke zvýšení výnosů, nikoli potence, ačkoli obsah kanabinoidů/terpenů se může s rostoucím stresem zvyšovat. Pokud ale chcete produkovat konopí s co možná nejvyššími hodnotami THC, budete potřebovat především optimalizovanou pěstební místnost (v ideálním případě s LED osvětlením) a také semena konopných odrůd s extrémně vysokým obsahem THC.

Související:
Jaký obsah THC lze považovat za vysoký?

Auto Cinderella Jack on chop day following a heavy low stress training (cc @th3_surgeon).
Auto Cinderella Jack v den sklizně po náročném nízkostresovém tréninku (cc @th3_surgeon).

Nízkostresový trénink samonakvétacího konopí

Nízkostresový trénink samonakvétacích rostlin je u domácích pěstitelů velmi oblíbený. Semena samonakvétacích rostlin si získala pověst bezproblémově rostoucího konopí s rychlou a bohatou úrodou.

Pokud se vám podaří zkombinovat optimalizované podmínky v pěstební místnosti se silnými světly a vhodně provedeným nízkostresovým tréninkem, budou vaše rostliny mít ideální podmínky k tomu, aby vás obšťastňovaly pořádnými XL výnosy.

Pěstitele, kteří s LST začínají, obvykle překvapí množství květů, které může vyrůst i v těch nejnižších patech, kde by jinak vyrostly jen drobné paličky. Nízkostresový trénink méně vzrostlých rostlin konopí využívá stejné principy a techniky jako nízkostresový trénink velkých rostlin.

Jakmile získáte zkušenosti s pěstováním konopí s pomocí LST, budete se s ním cítit stejně dobře u rostlin pěstovaných indoor i outdoor a také u semen samonakvétacích i feminizovaných (krátkodenních) odrůd.

Pokud chcete kombinovat nízkostresový trénink s obzvláště silnou genetikou u samonakvétacího konopí, doporučujeme semena Auto Cinderella Jack, která byla (donedávna) samonakvétací odrůdou s nejvyšším obsahem THC v kolekci Dutch Passion.

Související:
Je Auto Cinderella Jack s více než 25 % THC nejsilnější samonakvétací varietou na světě?

Trénink s nízkým stresem vs. topping konopí

Nízkostresový trénink konopí je snadná technika, kterou lze zvládnout bez jakýchkoli vysoce stresujících účinků spojených s odstraněním rostoucího vrcholíku konopí (topping). Pokud s pěstováním konopí začínáte nebo pokud neradi riskujete, rozhodně doporučujeme trénink s nízkým stresem oproti toppingu. Jednou z dalších pěstitelských technik, kterou lze použít ke zvýšení množství sklizeného konopí, je metoda pěstování Screen Of Green (SCROG). Ve srovnání s nízkostresovým tréninkem vyžaduje SCROG trochu více úsilí, ale je to technika, kterou by měli znát všichni seriózní pěstitelé.

3 nejlepší odrůdy vhodné pro LST

Když je konopí mladé a pružné, lze bez ohledu na odrůdu nebo genetiku provádět nízkostresový trénink. Technika LST může být problematickou a riskantní pouze tehdy, je-li prováděna až ve fázi květu, kdy mohou být větve a stonek tužší a náchylnější k prasknutí. Spousta profesionálních pěstitelů, kteří používají LST, se přiklání k odrůdám s převahou sativy, které jsou často o něco jednodušší a flexibilnější na manipulaci a přirozeně se roztahují. Doufáme, že vám tento náš stručný průvodce nízkostresovým tréninkem ukázal, jak snadné je zvýšit potenciální výnosy za vynaložení relativně nepatrného úsilí!

Power Plant

Power Plant je bestsellerem a vítězem řady Cannabis Cupů, ke kterému se opakovaně vrací obrovský počet pěstitelů. Tato původně jihoafrická odrůda s dominantní sativní genetikou má pověst variety s extrémně vysokými výtěžky.

Ty můžou být ještě o něco vyšší, když správně pracujete s nízkostresovým tréninkem! Odrůda Power Plant byla původně uvedena na trh v 90. letech minulého století a od té doby se drží na předních místech prodejnosti. Důvodem je nesmírně silný kouř/výpar s lahodnou chutí a mysl uklidňujícími účinky, které se hodí i v boji proti úzkosti.

Díky pouhým zhruba 8 až 9 týdnům kvetení poskytuje genetika obsažená v odrůdě Power Plant velkou rychlost, nezanedbatelnou potenci a vpravdě skvělé výnosy. Vřele doporučujeme pro vyzkoušení nízkostresového tréninku. Semena odrůdy Auto Power Plant v sobě mají stejnou genetikou jako jejich krátkodenní verze. Jedná se o zástupce kolekce samonakvétacích semen s označením Dutch Passion Classics.

Auto Power Plant se velmi snadno pěstuje a je ideální na manipulaci pomocí nízkostresového tréninku. Překvapivě produktivní pak mohou být zejména spodní větve. Stejně jako všechny ostatní samonakvétací odrůdy v nabídce seedbanky Dutch Passion roste i Auto Power Plant v indooru optimálně při 20 hodinách světla a jeho životní pouť od semínka až do samotné sklizně trvá přibližně 75 dní


Power Plant Dutch Passion Cannabis Seeds
Typ: Feminizovaná semena
Genetika: Původní jihoafrický Power Plant
Rodina: Classics (klasiky)
Typ: Sativa
Obsah THC: vysoký
Doba kvetení: 8 týdnů
Výnos: XXL


Strawberry Cough

Kultovní klasika od Dutch Passion s názvem Strawberry Cough se stala velmi oblíbenou sativou v nabídce prakticky hned po svém uvedení natr. S vysokým obsahem THC a sladkou jahodovou chutí se jedná o jedinečnou odrůdu, kterou pěstitelé vyhledávají velmi často a opakovaně.

Důvod? Groweři prostě milují příjemný a stres potlačující účinek spojený s úlevnou relaxací. Strawberry Cough patří do uznávané kolekce konopných semen USA Special a pyšní se energickým raušem, se kterým se dá bez problémů fungovat i na veřejnosti.

Genetická výbava, kde převažuje sativa zajišťuje, že se tato flexibilní dáma snadno pěstuje a manipulace s ní při pěstování pomocí LST jde jedna radost. Doba kvetení, která se pohybuje v průměru kolem 9 týdnů, znamená, že nebudete muset čekat příliš dlouho, než si budeme moci vychutnat lahodnou a velmi chutnou sklizeň.


Strawberry Cough feminised cannabis seeds
Typ: Feminizovaná semena
Genetika: Original Strawberry Cough
Rodina: USA Specials
Typ: Sativa
Obsah THC: vysoký
Doba kvetení: 9 týdnů
Výnos: M/L


Desfrán

Desfrán, hrdý člen naší elitní kolekce semen s extrémně vysokým obsahem THC, je legendární odrůdou s původem kdesi v Jižní Americe a několikanásobným vítězem mnoha Cannabis Cupů. Během vegetativní fáze potřebuje relativně málo výživy.

Snadno se s ním pracuje i při využití LST. Během kvetení dokáže jako správná sativa více než ztrojnásobit svou výšku. Očekávejte nadprůměrné výnosy, ale mějte na paměti, že o pěstování této extrémně se roztahující odrůdy by měli uvažovat pouze indooroví groweři s dostatečným prostorem.

Auto Desfrán je samonakvétací varianta této odrůdy. Obsahuje samozřejmě úplně stejně skvělou genetiku s velmi vysokým obsahem THC a stejně tak je vhodná pro nízkostresový trénink. Jedná se o neobvyklá samonakvétací semena v tom, že mohou mít velmi dlouhý životní cyklus, dokonce to může být 12 až 15týdnů.

To je déle než u většiny samonakvétacích odrůd, ale znamená to zároveň výnosy z říše snů a senzační kvalita kouře – a to za to čekání opravdu stojí. Oblíbená volba i našich zaměstnanců!


Desfran feminised cannabis seeds
Typ: Feminizovaná semena
Genetika: Destroyer X Destroyer
Rodina: Latinská Amerika
Typ: Sativa
Obsah THC: Velmi vysoký
Doba kvetení: 9 týdnů
Výnos: XXL


Nízkostresový trénink konopí pro vyšší výnosy

Ze všech různých stylů a technik pěstování konopí je nízkostresový trénink jedním z nejméně náročných, kterému se navíc rostliny dokážou dobře přizpůsobit. LST je skvělý způsob, jak mohou groweři všech druhů konopí zvýšit výnosy svých rostlin.

Navíc je pěstování konopí pomocí LST skutečně snadné. Někteří zahradnicí vyzkouší nízkostresový trénink jednou a už ho nikdy neopustí. Může změnit i váš způsob pěstování konopí, a pokud jste LST ještě nevyzkoušeli, budete dozajista překvapeni, jak snadné to je.

Pokud chcete, aby vaše první pěstování s LST bylo úspěšné, můžete zkusit zkombinovat tuto techniku s semeny od Dutch Passion, které nabízejí nejvyšší výnosy. Určitě se vám podaří překonat nejeden vlastní rekord!

Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

keyboard_arrow_up