Scrogging cannabis guide

Způsob pěstování označovaný zkratkou SCROG může indoorovým pěstitelům zajistit vynikající výnosy, pokud se smíří s trochou námahy a pipláním při zaplétání větví do sítě. Základní myšlenkou, která za touto oblíbenou metodou stojí, je maximalizovat růst co největšího počtu květů tak, že se celá koruna udržuje ve stejné vzdálenosti od zdroje světla.

Spousta pěstitelů, kteří SCROG vyzkoušeli, zjistila, že síťování (scrogging) je nejlepší způsob, jak maximalizovat výnos na omezeném prostoru indoorové pěstírny. Pokud dodržíte všechny zásady, čeká vás na konci sklizeň masivních palic, které celou dobu rostly pod optimální úrovní PPFD (světla). Na následujících řádcích najdete:

  • Definici Screen of Green (SCROG, česky obvykle překládáno jako plátno zeleně).
  • Užitečné tipy pro ty, kteří zkouší SCROG poprvé.
  • Průvodce metodou SCROG krůček po krůčku.
  • Informace, jaký výnos můžete očekávat.
  • Nejlepší odrůdy konopí vhodné pro pěstování metodou SCROG.
  • Informace, jak pomocí SCROG maximalizovat výnos.

 

Co je to scrogging? SCROG krok za krokem

Scrogging je sloveso označující pěstební techniku, při níž se používá síť (angličtina používá výraz screen, což primárně znamená obrazovka, ale v tomto konkrétním případě je přesnější překlad síť), která slouží jako fyzická bariéra omezující vertikální růst rostliny.

Pěstitel proplétá stonky a větve sítí (nebo je k ní přivazuje), čímž je nutí růst i horizontálně, ne pouze do výšky. Během fáze kvetení jsou všechny formující se květy ve stejné výšce, což pěstiteli umožňuje udržet každou palici na tom nejvhodnějším místě s maximální úrovní PPFD (anglicky se tato pozice palic označuje jako sweet spot).

Metoda pěstování konopí SCROG se může zdát pěstitelům, kteří s ní teprve začínají, dost složitá. Jakmile si však na pěstování pomocí SCROG zvyknete, je dost možné, že už se nebudete chtít vrátit k původním metodám. S kvalitními světly a vyváženým přidáváním živin můžete z té samé pěstírny mít mnohem větší výnos – často i s menším počtem rostlin.  

Zkoušíte pěstovat pomocí SCROG poprvé?

Trocha práce a úsilí, které metoda SCROG vyžaduje, řadu pěstitelů spolehlivě odradí od toho, aby ji vyzkoušeli. Pokud to byl i váš případ, možná je načase změnit přístup a zkusit něco nového. Jakmile si jednou síť nastavíte, zabere vám jen několik minut každý den zastrčit větve / stonky pod ni. Plody z této zanedbatelné práce mohou být vskutku velkolepé a zaručit vám vysoké výnosy i z relativně malého počtu rostlin. Dost možná se už k původnímu způsobu pěstování nikdy nevrátíte.

Kdy a jak začít se scroggingem

When and how to SCROG your cannabis plant

Řada growerů, kteří pracují se SCROG metodou, dávají přednost zastřihávání (nebo tzv. fimingu, což znamená zaštipování), aby podpořili keříkovitou charakteristiku rostlin, protože ta je pro scrogging absolutně nejvhodnější.

To znamená, že během vegetativního fáze u fotoperiodických odrůd (nikoli samonakvétacích) odstřihnou nebo odštípnou hlavní vrcholek obvykle mezi 3. a 5. internodiem.

Následně před přepnutím do fáze kvetení můžete rostlině dopřát týden nebo dva dalšího vegetativního růstu, aby se z tohoto zásahu zotavila. Pokud však potřebujete zaplnit velký prostor a síť jedinou rostlinou, můžete fázi růstu v indooru libovolně prodloužit.

To vše záleží na vašich individuálních podmínkách a potřebách. Delší období růstové fáze vyhovuje pěstitelům, kteří:

  • pěstují nižší a keříkovitější odrůdy, například hybridy s genetickou převahou indiky. Abyste zcela zaplnili síť na SCROG, bude dost možná potřeba dopřát těmto rostlinám delší vegetativní období. Pozor – metodou SCROG není úplně vhodné pěstovat čisté indiky, respektive přináší to několik výzev navíc. Celková struktura rostlin se pro síť nehodí, do výšky se táhnou velmi pomalu, nižší větve se mohou lámat a široké listy brání dostatečnému průniku světla.
  • mají velkou síť a prostor pro pěstování SCROG metodou nebo pěstují pouze jednu rostlinu. V těchto případech se vyplatí natáhnout období vegetativního růstu.
  • mají pěstírnu, kde je větší vzdálenost mezi květináči a sítí.

Naopak pěstitelé v menším prostoru nebo příznivci mocně se rozpínajících sativ volí o poznání kratší vegetativní fázi. Vše je také otázkou zkušeností – jakmile zvládnete projít několika pěstebními cykly ve vlastní pěstírně, budete schopni uzpůsobit zvolenou pěstování tak, aby každá další sklizeň byla kvalitnější a vyšší než ta předchozí. Pokud byste chtěli vyzkoušet naše nejvýnosnější odrůdy, čtěte dál.

Kolik rostlin pojme SCROG

Jednou z výhod metody SCROG je, že lze pěstovat méně rostlin než běžně. Jednoduchý pěstební stan o rozměrech 1 x 1 metr dokáže za použití SCROGu vykouzlit skvělou sklizeň i při pěstování jedné jediné, ale pořádně vytrénované rostliny.

How many plants for the SCROG method

Jak vysoká pěstírna je potřeba při pěstování SCROG

Další výhodou metody SCROG je, že můžete pěstovat i v místech, kde jste limitováni výškou, jako jsou skříně nebo místnosti s nízkými stropy. Nastavením sítě nízko můžete rostliny začít trénovat již při nízkém vzrůstu způsobem, které klasické pěstování neumožňuje, a díky tomu můžete využít i běžně nevhodné prostory.

S plochými LED panely nebo lištami můžete vypěstovat kvalitní květy i ve stanech, které měří na výšku pouhých 1,25 až 1,5 m, nebo dokonce o něco nižší. Pěstování v takto vertikálně limitovaných prostorech se často označuje jako mikro SCROG a můžete s ním pěstovat různé plodiny v místech, kam se sotva vejdete.

\Díky metodě SCROG máte možnost měnit vzdálenost mezi sítí a květináči s rostlinami přesně tak, jak zrovna potřebujete. Jedním z pevně daných parametrů je vzdálenost zdroje světla od sítě.

Tato vzdálenost by měla být stále stejná, aby vrcholky květů měly všechny k dispozici ideální intenzitu světla. Jednou z hlavních výhod scroggingu je právě dosažení stavu, kdy na co nejvíce vrchních palic dopadá co nejvíce světla.  

Optimální cirkulace vzduchu je pro konopí zásadní

Proper air circulation is vital for your cannabis plants

V hustě spletené koruně skládající se z větví, listů a vyčnívajících květů může být obtížné zajistit účinné proudění vzduchu. Zajištění optimální cirkulace vzduchu je přitom naprosto zásadní pro to, aby rostliny prospívaly a aby byla minimalizováno riziko vzniku různých plísní. K optimalizaci cirkulace vzduchu lze použít různé techniky.

Mnoho scroggerů odstraňuje nejnižší větve, které nemají šanci dosáhnout koruny a vytvořit v požadované úrovni květy. Odstraněním těchto spodních větví rozhodně usnadníte cirkulaci vzduchu pod korunou. Další technikou je takzvaná defoliace (odlistění), a to zejména u odrůd, které vytvářejí velké množství širokých listů (většinou indika dominantní variety).

Jejich odstraněním se opět podaří dostat do koruny více vzduchu a jako bonus se zlepší i celkový průnik světla. Všichni pěstitelé, kteří používají metodu SCROG, kladou velký důraz na výkonný odsávací ventilátor, který zajišťuje dostatečnou výměnu vzduchu.

Spousta growerů přidává do rohů pěstební místnosti navíc ještě malé přídavné ventilátory, které rozhánějí vzduch pod korunou s květy. Někteří scroggeři umísťují ventilátory i pod korunu a nechávají foukat vzduch přímo vzhůru skrz korunu.  

Metoda SCROG a zdroje světla (indoor LED vs. outdoor SCROG)

SCROG grow method and lighting (indoor LED vs outdoor SCROG)

Řada growerů, ze kterých se stali profesionální scroggeři, v posledních letech investovala do nejmodernější světelné technologie – LED osvětlení. Kombinace SCROG a LED představuje ten nejlepší způsob, jak maximalizovat kvalitu i výnosy ve vaší pěstírně. Ploché LED panely nebo lišty umožňují relativní přiblížení vrcholků světelnému zdroji.

Zajišťují také rovnoměrnou intenzitu světla po celém obvodu pěstební plochy. Neustále přibývá špičkových pěstitelů, kteří jednou vyzkoušeli plochá světla a po sklizni zjistili, že kombinace LED a SCROG je zárukou vyššího obsahu THC a nejpříjemnějších účinků. LED diody v neposlední řadě emitují méně tepla než dříve běžně používaná HPS světla, což může přispívat k ještě lepší kvalitě vaší sklizně.

Ti, kteří používají SCROG pod klasickými HPS lampami, nebo ti, kdo svítí extra výkonným LEDkami s jediným bodovým zdrojem (tj. nikoli LED panely nebo lišty), mohou dát přednost takzvanému „half-pipe“ SCROG. Tento „polotrubkový“ systém SCROG má zvýšené boční strany (jako tribuny na fotbalovém stadionu). Díky tomu mohou vyšší větve/ palice růst na okrajích a přitom být ve stále stejné vzdálenosti od zdroje světla.

Metodu SCROG lze vyzkoušet i outdoor a někteří zahrádkáři na ni nedají dopustit. Ti, kteří mají blízko sousedy, velmi pravděpodobně nechtějí riskovat, že jim u domu vyrostou tři až čtyři metry vysoká monstra. Klidnější spánek jim může dopřát použití SCROG metoda, díky které udrží rostliny nízké a mimo dohled zvídavých očí sousedů.

Pro některé outdoorové pěstitele konopí je venkovní SCROG jediným způsobem, jak sklidit vysněné kilo sušiny, aniž by byli nuceni vypěstovat obrovskou rostlinu, která by byla vidět z širokého okolí. Venkovní SCROG je dokonalým řešením, jak vypěstovat maximum konopí a být přitom co nejnápadnější.  

Scrogging a samonakvétací odrůdy – jak na to

Scrogging autoflowers

Spousta growerů má za to, že metoda SCROG se hodí spíše pro fotoperiodická semena než pro samonakvétací. Fotoperiodické odrůdy umožňují pěstiteli udržovat rostliny v růstové fázi tak dlouho, jak mu to vyhovuje.

V případě například pomaleji rostoucích indika dominantních odrůd lze využít delší vegetativní období k tomu, aby se síť během fáze kvetení zcela naplnila palicemi. Pěstování samonakvétacích odrůd konopí pomocí metody SCROG může přinášet výzvy, se kterými se u klasických semen nesetkáte.

Samonakvétací strainy mají předem danou délku svého životního cyklu, což zjednodušeně řečeno znamená, že prostě začnou kvést v určitém věku. Vy jako pěstitel, resp. v tomto případě scrogger to nemáte jak ovlivnit. Na druhou stranu víte, kdy tato doba přijde.

Může se ale stát, že síť se vám nepodaří naplnit tak efektivně, jak byste si přáli. Rozhodně se vyplatí vybírat pro SCROGu automatů semena takových odrůd, které rostou déle a dosahují větších objemů. Vyplatí se mířit na vyšší sativní samonakvétačky, u nichž je větší šance, že se i během fáze kvetení ještě o něco natáhnou.

Základní pravidlo tedy zní: pokud chcete používat SCROG s autofloweringovými semeny, vybírejte si co největší genetiky (označované jako XXL), které jsou k dostání.

Z nabídky Dutch Passion automatů s XXL výnosem můžeme zmínit například tyto exkluzivní kousky: Auto Glueberry OG, Auto Lemon Kix, Auto Critical Orange Punch, Auto Ultimate, Auto Daiquiri Lime nebo Auto Think Different.

Související články:
Dutch Passion’s heaviest XXL autoflower seeds Nejvýnosnější XXL semena samonakvétacích odrůd Dutch Passion

SCROG versus SOG

Kdo pěstuje SCROG metodou, většinou má zasazen menší počet rostlin s maximálním možným růstem co největšího počtu větví (palic), často s dlouhou vegetativní fází. Sea Of Green (SOG – česky moře zeleně) je metodou, kdy se sází větší počtu semen, často v menších květináčích a s co nejkratší dobou vegetativního růstu.

Místo pár rozvětvených rostlin má tak grower při SCROGu velké množství menších rostlin – často s jednou dominantní kolou, na které se skrývá většina celkového výnosu z dané rostliny.

SCROG bez toppingu

Přestože mnozí příznivci metody SCROG dávají přednost zaštipování vrcholků, najde se i nemalý počet těch, kteří tak nečiní. Výhodou SCROGu v kombinaci se zaštipováním je to, že rostlina začne vytvářet spoustu postranních výhonů.

Pokud však dostalo vaše konopí do genetického vínku vlastnosti, díky kterým se bude přirozeně táhnout a košatět, můžete dosáhnout vynikajících výsledků s metodou SCROG i bez toppingu vašich rostlin. Scroggeři, kteří preferují přirozený vývoj rostlin bez zásahu nůžek, tvrdí, že díky ohýbání a proplétání větví dosáhnou stejného výsledku jako při zaštipování – tedy že se jim podaří vytvořit podmínky pro bujný růst vrcholků na rovnoměrné ploše.

Scroggeři, kteří jsou příznivci zaštipování (nebo techniky označované jako FIM) hlavního vrcholku, spouštějí hormonální změny v rostlině. Když odstraníte hlavní vrchol, odstraníte část rostliny s největším množstvím auxinu (růstový hormon). Po odstranění této špičky je auxin přesměrován do níže položených bočních větví, které následně rostou a mohutnějí rychleji  

Metoda SCROG krůček po krůčku

Přesná podoba vašeho SCROGu bude záviset na několika proměnných faktorech, jako jsou například dostupná výška nebo výkon a typ světla. Světelný zdroj typu HPS o výkonu 1000 W je dobré mít až kolem 100 cm nad vrcholky rostliny.

Oproti tomu slabší 600W a vodou chlazené HPS může být umístěno mnohem blíže koruně. A nejméně volného prostoru vyžaduje LED osvětlení, které je možné nainstalovat do vzdálenosti pouhých 25 cm od palic. Pokud se chystáte vyzkoušet SCROG, věnujte pozornost několika důležitým zásadám.


Krok 1: Nastavení systému SCROG

Pro případ, že by se vrcholky vytáhly výše, než jste plánovali, se vyplatí mít k dispozici nějaký vertikální prostor navíc, abyste mohli v případě potřeby dát světlo o něco výše. To znamená, že v první fázi pěstování bývá lepší nastavit světlo o něco níže než úplně ke stropu pěstebního stanu.

Nechejte si aspoň pár centimetrů rezervu pro případ, že se rostliny vytáhnou výše, než jste čekali. Zásadní je umístit zdroj světla tak, aby jeho vzdálenost od květů odpovídala doporučením výrobce. Mějte na paměti, že optimální vzdálenost mezi vrcholky a světlem se může lišit v závislosti na výkonu a typu světla. Pokud je scrogger schopen vypěstovat zdravé rostliny s mnoha květy, které se nacházejí na optimální ploše s maximální intenzitou světla, lze dosáhnout velkolepých výsledků.  

Jak si vyrobit síť na SCROG. Udělej si sám

Pokud pěstujete konopí indoor ve standardním pěstebním stanu, můžete si zakoupit již hotovou síť na SCROG. Ty jsou obvykle navrženy speciálně pro velikost stanu, např. 1 x 1 m. Pokud máte omezený rozpočet, můžete si zkusit vyrobit vlastní síť. Stačí se stavit do zahrádkářství nebo stavebnin a koupit si typické zelené plastové zahradní oplocení. Často je k dostání v rolích a lze si jej nastříhat na velikost pěstební plochy. Kovové oplocení lze také zakoupit v rolích a nastříhat na požadovaný rozměr.

Jak nainstaloval a používat síť SCROG

Připravené sítě SCROG se připevňují na boční tyče pěstebního stanu. Pokud si vyrobíte vlastní síť SCROG z plastového zahradního oplocení, můžete k připevnění ke stanu použít stahovací pásky. Pozor na to, že ne všechny prodávané sítě SCROG mohou být vhodné. Některé z nich mají příliš velký vzor mřížky a poslouží vám maximálně k tomu, aby podržely těžké palice.

Ani různé látkové sítě s velkými oky a plandavými mřížemi se na SCROG také nehodí. Spousta mistrů scroggerů dává přednost robustní, pevné kovové síti s mřížkou o rozměrech cca 5 x 5 cm. Díky větší pevnosti a hmotnosti kovové sítě lze snáze proplétat a vyvazovat větve, aniž by hrozilo, že se hroutí pod vlastní vahou.  


Krok 2: Vegetativní fáze při SCROGu

Zkušený pěstitel přizpůsobuje délku růstové fáze svých rostlin tomu, s jakou genetikou pracuje. Cíl je vždy stejný – aby byla síť plná vrcholků připravených k masivnímu nasazení do květů ve chvíli, kdy rostliny po prvních několika týdnech kvetení přestanou růst.

Existují i odrůdy s výraznou genetickou převahou sativy, které mohou i během kvetení dál růst – až na trojnásobek svého objemu před začátkem květu. To z nich dělá oblíbené rostliny mnoha scroggerů, protože rychle zaplní celou síť.

Hybridy s dominantními geny indiky mohou během kvetení zvýšit svůj objem o 50, maximálně o 100 %. Díky relativně mnohem menšímu roztahování mohou scroggeři preferovat pěstování odrůd s dominancí indiky s delší vegetativní fází dominantních kmenů, aby zajistili úplné zaplnění SCROG síta.

Obecným pravidlem pro pěstování „průměrného“ hybridu s běžným množstvím palic je mít síť plnou větví a vrcholíků přibližně ze 75 %, a teprve poté přejít do fáze květu (12 hodin světla, 12 hodin tmy). Pokud máte obzvláště pružnou sativu, můžete přepnout na květ o něco dříve, třeba když je plná asi polovina sítě.

Pokud máte hybridy s dominancí indiky, možná raději počkejte, až bude síť téměř plná, než změníte světelný režim a spustíte proces kvetení. Je to proto, že indika dominantní hybridy se během této fáze mohou přestat zvětšovat.

Hodně však záleží na nastavení vaší pěstební místnosti. Zásadní jsou faktory jako počet rostlin na metr čtvereční a velikost pěstební nádoby. K dalším důležitým faktorům patří použitá odrůda, resp. genetické vlastnosti.

Může rozhodovat i konkrétní fenotyp. Každopádně platí, že zkušenosti nelze ničím nahradit. Jakmile za sebou budete mít pár sklizní, budete přesně vědět, jak konkrétní odrůda reaguje na konkrétní podmínky během vegetace i během kvetení.  

Jak zavlažovat při pěstování pomocí SCROG (kdy začít)

How to irrigate your SCROG

Značný počet scroggerů volí pro pěstování malý počet rostlin. Typický indoorový pěstitel často pěstuje jen pár rostlinek, zato v pořádně velkých nádobách. V pěstírně o rozměrech 1,2 x 1,2 m můžete při SCROG metodě mít třeba jen dvě pěstební nádoby.

V takových případech se vyplatí používat velké pěstební nádoby o objemu aspoň 30 až 50 litrů. S tak velkým objemem substrátu máte k dispozici spoustu živin pro velký kořenový bal. Čím méně rostlin máte, tím větší nádoby budete potřebovat. Pokud byste chtěli pěstovat jen jednu rostlinu v síti o rozměrech 1,2 x 1,2 m, pak bude nejvhodnější pořádně velký květináč o objemu 70 až 110 litrů.

Jak zavlažovat při SCROGu? K zalévání rostlin vám postačí obyčejná konev. Jednou z hlavních výhod organického SCROG ve větších nádobách je, že můžete dokončit celý pěstební cyklus bez nutnosti jakkoli hnojit.

Zejména pokud používáte organické živiny s pomalým uvolňováním (například BioTabs), což podle našeho zjištění přináší vynikající výsledky v půdě i kokosovém vláknu.  

Kdy přestat při SCROGu proplétat

Hodně záleží na vlastnostech konkrétní odrůdy. Scroggeři většinou přestávají proplétat větve sítí ve chvíli, kdy to začíná být obtížné. Nemá smysl proplétat větve, když tím poškozujete tvořící se květy na větvích.

Důležité je zejména načasování, které se s přibývajícími zkušenostmi zlepšuje. V ideálním případě, když je síť plná, by ji květy měly převyšovat o cca 20 až 40 cm. Končit pěstební cyklus s květy, které jsou přerostly sít o 40 a více centimetrů, není nutné a může to být kontraproduktivní.

Důvodem je to, že je pak nutné zvedat světlo dále od sítě, čímž klesá intenzita světla zejména u nižších pater. Pokud máte odrůdu, která kvete přibližně 4 týdny, můžete ji první 2 týdny, kdy je protahování nejrychlejší, ještě proplétat.

Tímto způsobem získáte ještě několik týdnů vertikálního růstu, který vám ve výsledku přinese květy dobré velikosti, aniž byste riskovali, že budou příliš dlouhé a vytáhnou se příliš blízko světla.  


Krok 3: Trénink konopí při SCROGu

Jak stonky a větve rostou, stále je zastrkujte pod sít. Všimněte si, že mnoho zkušených scroggerů dnes raději používá stahovací pásky, aby větve udrželi na místě, aniž by je skutečně proplétaly sítí.

Tomuto postupu se říká „trénink“ rostlin. Zpočátku není potřeba moc zastrkávat / trénovat. Jakmile se však rostlina zvětší a na začátku kvetení dosáhne maximálního objemu z hlediska rozsahu větví, můžete se každý den pár minut věnovat zastrkávání vrcholků pod síť.

Výsledek je oku lahodící, jen málokterý pohled je pro domácího pěstitele uspokojivější než krásně vytvořená koruna SCROG v pozdním květu s palicemi pokrytými lesknoucí se pryskyřicí.

Kdy odstraňovat listy při SCROGu

Ačkoli řada pěstitelů má k prořezávání a odstraňování listů zásadní odpor, tato technika umožňuje, aby se světlo dostalo i ke spodním větvím, které nedosahují na úroveň sítě.

Úzké a dlouhé listy typické pro sativy jsou pro SCROG velmi vhodné, protože je není nutné odstraňovat. Struktura těchto listů totiž umožňuje světlu pronikat lépe než u odrůd, kde převažují geny indiky s kratšími a širokými listy. Většina scroggerů odstraňuje listy, které nejvíce brání přístupu světla ke květům v nižších patrech rostliny.

SCROG vs. nízkostresový trénink (LST)

SCROG má některé podobné principy jako takzvaný nízkostresový trénink (LST – z anglického Low Stress Training). Při LST lze např. k ohýbání nejvyšších květů / větví použít provázek. Cílem LST je to, aby všechny palice měly k dispozici optimální úrovni intenzity světla (a ne pouze ty nejvyšší), což je v podstatě stejné jako některé principy metody SCROG.


Krok 4: Stříhání listů při SCROGu

Trimming leaves under SCROG

Otázka prořezávání / odstraňování listů je pro mnohé kontroverzní. Existují groweři, kteří v žádném případě neodstraní ani lístek, protože se domnívají, že všechny do jednoho plní klíčovou funkci. Scroggeři z odstraňování listů taktéž nemusí být zrovna nadšení, ale většina je toho názoru, že tím zlepší průnik světla ke květům. A to znamená ve výsledku vyšší výnosy.

Po několika pěstebních cyklech s metodou SCROG získáte zkušenosti a pevnost v kramflecích. Díky tomu snadno poznáte, jestli je vhodno a záhodno odstraňovat ten či onen list.

Kdy stříhat při SCROGu

Vždy vám pomůže, pokud danou odrůdu nepěstujete poprvé. Díky tomu máte lepší odhad toho, jak rychle poroste, jak moc se bude roztahovat a s jakou mírou defoliace se musíte vypořádat. Řada scroggerů je při odstraňování listů poměrně nemilosrdných. Když jakýkoli list začne moc stínit koruně, prostě a jednoduše jde do koše. Zkušenosti naznačují, že pokud má rozumná defoliace nějaký negativní vliv na zdraví rostlin, bude opravdu nepatrný.

Co dělat, když při SCROGu dojde místo? Kolik rostlin je ideálních?

Bohužel problém s nedostatkem místa je poměrně častý a může překvapit i zkušené growery, zejména pokud má zvolená odrůda větší a protáhlejší palice, než bývá běžné. Existují dvě možnosti, buď dát zdroj světla o něco výše (nechali jste si přece nějaký rezervní prostor u stropu, že?), nebo se pokusit květy „srovnat“.

Nicméně pokud chcete srovnat korunu na objemu nabývajících květů, máte před sebou velmi obtížný úkol. Jednou z možností je pořídit si druhou síť, položit ji přes korunu a každý den mírně přitlačit, aby se květy postupně dostaly do vodorovné polohy.

Pokud se rostliny roztahují více, než jste na základě informací od prodejce semen očekávali, je možné řešení větve ohýbat a nalamovat, ale mějte na paměti, že ne všechny odrůdy jsou na tyto extrémní techniky vhodné.

Až si metodu SCROG osvojíte a zjistíte, jak ji nejlépe použít ve vaší konkrétní pěstírně, dost možná dojdete k závěru, že vám bude stačit méně rostlin, než jaká byla vaše představa před prvním pěstebním cyklem.

I při prvním pěstování se SCROGem se vám může poštěstit, že síť o rozměrech 1 x 1 m zcela zaplníte jednou jedinou rostlinou, pokud má po celou dobu optimální podmínky.

Kdy přestat scroggovat

K tomu, abyste byli schopni přesně poznat, kdy je nejlepší čas přestat zastrkovat / prostrkovat květy, musíte nejprve nabrat nějaké zkušenosti. Neočekávejte, že se hned při prvním SCROGu vše vydaří. Každá jednotlivá sestava na SCROG má svá specifika. Například otázka, v jaké vzdálenosti by měla být síť nad květináči rostlinami?

To se u jednotlivých pěstitelů liší, ale typické rozmezí je 20 až 50 cm. Někteří pěstitelé umísťují síť na SCROG blíže k pěstebním nádobám. Díky tomu dosáhnou větve sítě dříve a o to dříve ji zaplní.

Jiní groweři dávají přednost větší vzdálenosti mezi květináči a sítí, což může mít za následek delší dobu potřebnou k jejímu naplnění. Většina scroggerů přestává s proplétáním až ve chvíli, kdy každá další manipulace hrozí poškozením mladých palic.


Krok 5: Kvetení ve SCROGu. Kdy přepnout na květ

Vaše fotoperiodické rostliny „přepnete“ do fáze kvetení, když upravíte světelný režim na 12/12 (12 hodin světla a 12 hodin tmy z původních 18 hodin světla). Dokud se rostliny i po přepnutí potáhnou do výšky, budete moci opatrně pokračovat v zastrkávání rostoucích výhonků pod síť. Někteří pěstitelé používají k udržení bujících květů stahovací pásky, malé svorky nebo drát.

Nakonec dojdete k bodu, kdy už není fyzicky možné pokračovat v zastrkávání a proplétání. Větve už nerostou a rostlina soustředí veškerou svou energii jen na tvorbu květu a pryskyřice. Jak již bylo zmíněno, při pěstování typického hybridního strainu přestává většina scroggerů proplétat týden (maximálně 2 týdny) před tím, než rostlina zcela zastaví růst.

To umožňuje zaplnit síť a mít menší rezervu pro květy, které budou vertikálně mohutnět.  


Jaké může mít SCROG výnosy?

How much can you yield when you SCROG ?

S nejlepšími semeny můžete dosáhnout výnosu kolem 500 až 600 g/m2. Zkušení pěstitelé mohou sklízet i 600 až 1 000 g/m2 na ploše 1 x 1 m nebo 1,2 x 1,2 m, pokud mají kvalitní LED osvětlení a plně optimalizované podmínky v pěstírně.

Samozřejmě musejí disponovat i vysoce kvalitní genetikou v podobě kvalitních semen. Mějte na paměti, že může trvat několik cyklů, než si techniku SCROG plně osvojíte a budete schopni ji aplikovat na konkrétní osvětlení a dostupný prostor v pěstírně (především na výšku).

Nakonec budete vědět, které odrůdy jsou pro vás nejvhodnější a nejefektivnější, jak dlouho je máte udržovat ve vegetativní fázi a jaká je optimální vzdálenost světla od vrcholků rostlin.  

Užitečné tipy pro co nejvyšší sklizeň

Výměna světelného zdroje typu HPS za LED osvětlení může mít zásadní dopad na kvalitu výsledného produktu. Klony, které pod HPS světly dosahují hodnot kolem 17 % THC, mohou pod LED osvětlením dosáhnout obsahu kolem 23 % tetrahydrokanabinolu.

Přidejte k tomu ještě doplňkové UVB světlo a můžete se najednou přiblížit obsahu THC kolem (a dokonce i nad) 25 %. Pokud si můžete dovolit zaplatit vyšší finanční obnos za LED osvětlení, pak neváhejte. LED je pro SCROG ideálním partnerem a zcela jistě správnou volbou.

Pokud je vaším cílem dosáhnout nejen maximálního výnosu, ale i co nejvyšší kvality, je důležité si nastudovat, jak nejlépe aplikovat hnojiva a pečlivě s nimi hospodařit. Klíčem k úspěchu je rostliny nehnojit ani málo, ani moc.

Pěstování v inovativních pěstebních nádobách, tedy v airpotech nebo látkových (textilních) květináčích, je mezi špičkovými growery každým dnem populárnější. Výraznější okysličení kořenů vede ke zdravějšímu růstu a ve finále i vyšším výnosům.  

Nejlepší strainy vhodné na SCROG

Existují odrůdy, jejichž genetické dispozice jsou vhodné pro scrogging. Jejich rostliny mají obzvláště ohebné větve, které se ideálně hodí k náročnému a opakovanému proplétání / tréninku.

Jiné odrůdy mají zase vhodné internodální vzdálenosti a pořádně se roztahují do všech směrů, díky čemuž se rovněž skvěle hodí pro pěstování metodou SCROG. Celá řada odrůd, jejichž semena najdete v nabídce seedbaky Dutch Passion, vám bude dobře růst ve SCROGu, ale přesto pro vás máme na závěr tipy na tři strainy, které nelze než doporučit.

Desfrán, čistá sativa a vítěz mnoha Cannabis Cupů

Desfrán v sobě skrývá genetiku sativy z latinskoamerického strainu Destroyer, který získal nejedno ocenění v Cannabis Cupech. Tato odrůda je splněný sen každého pěstitele pomocí SCROG. Pružné, štíhlé větve jsou velmi snadno manipulovatelné při pěstování se sítí. Mimořádně odolná a roztažná genetika zaručí, že se vaše síť zaplní snadno a rychle.

Desfrán je součástí naší kolekce semen konopí z Latinské Ameriky. Pokud budete Desfrán pěstovat bez sítě na SCROG, může se vám lehce stát, že rychle zaplní celý pěstební stan a vám bude chybět prostor. Proto je pěstování metodou SCROG se sítí skvělým způsobem, jak mít tuto náruživou bestii, která je navíc bohatá na THC, pod kontrolou.

Další skvělou vlastností Desfránu je to, že patří do naší kolekce semen s velmi vysokým obsahem THC. To znamená, že můžete očekávat famózní obsah THC kolem 20 %.

Možná i o něco vyšší, pokud máte optimalizovanou pěstební místnost s nejvhodnějšími LED pěstebními světly a v ideálním případě i doplňkovým UVB světlem. Doba kvetení je obvykle 9 až 10 týdnů, příležitostně i déle. Na konci se tak můžete těšit na velmi vysoké výnosy.

Outlaw Amnesia, masivní výnosy Haze palic bohatých na THC

Celá řada příznivců metody SCROG doslova miluje odrůdu Amnesia Haze. Skloubí se v ní totiž legendami opředená potence genetiky Haze spolu s opravdu objemnými výnosy. Čeká vás zkrátka plná síť a příjemně bezproblémové scroggování. Feminizovaná semena odrůdy Outlaw Amnesia vznikla křížením variety Super Haze s elitním klonem Amnesia Haze.

Jedná se o spolehlivou linii s pořádně vysokým obsahem THC, jenž se pohybuje i kolem 20 %. Tím pádem je tento strain samozřejmě i členem exkluzivní kolekce Dutch Passion – semena s velmi vysokým obsahem THC. S potentnějším konopím se jen tak nesetkáte! Větve lze snadno ohýbat libovolným směrem dovnitř i ven ze sítě.

Díky legendární genetice Haze se nemusíte bát, že by se vám nepodařilo kompletně zaplnit vaši síť. Outlaw Amnesia je robustní kráska, kterou nic nezastaví. Outlaw Amnesia zůstává jednou z nepřekonatelných odrůd s genetikou Haze v nabídce semen Dutch Passion.

Pokud vám nevadí dlouhá doba kvetení (u některých fenotypů až 12 týdnů), Outlaw Amnesia vás odmění jedněmi z nejkvalitnějších květů, jaké jste kdy měli možnost ochutnat. Tento osvědčený strain s genetikou Haze vás odmění extrémně příjemným, euforizujícím a místy až psychedelickým raušem, což rozhodně není u většiny odrůd běžné. Tato odrůda je také součástí naší kolekce „klasických“ konopných semen.

Power Plant, jihoafrická sativa s legendární potencí

Když se bavíme o těch nejvhodnějších semenech na SCROG, pak rozhodně nesmíme opomenout nestárnoucí klasiku z Jižní Afriky – originální semena odrůdy Power Plant. Tato legenda mezi growery je bohatá na THC a máme ji v nabídce hned ve dvou verzích – jak feminizované, tak regulární.

Power Plant je proslulý rychlou produkcí enormních palic, které jsou doslova pocukrované blyštivou vrstvou pryskyřice, která obsahuje většinu aktivních látek. Psychotropní efekt je stejně příjemný jako silný. Očekávejte hluboké opojení, které se tlačí do hlavy, ale zároveň i příjemný tělesný efekt, který jen tak neodezní.

Power Plant zůstává na seznamu nejprodávanějších genetik naší semenné banky ze všech správných důvodů. Snadno se pěstuje, přirozeně se roztahuje a celkově se jeho růstové charakteristiky hodí přímo ideálně na metodu SCROG. Větve rychle zaplní celou síť a pryskyřicí nabumbané palicemi vám mohutnějí před očima.

Doba kvetení se pohybuje mezi 8 až 10 týdny, květy dosahují délky až 30 cm a sem tam v nich najdete malé lístky. Power Plant je dalším vítězem Cannabis Cupů s osvědčeným genetickým vybavením a zaručenou kvalitou.

Žije mezi námi spousta growerů, kteří na Power Plant nedají dopustit a hovoří o něm jako o špičkové a relativně rychlé sativě, která nedělá kompromisy v kvalitě ani kvantitě. Aneb takové výnosy jste nejspíš ještě neviděli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

keyboard_arrow_up