Co vlastně znamená spojení Sea Of Green a kde se vzalo? Co musím udělat, abych si ve své pěstírně mohl vytvořit ono „moře zeleně“, jak zní český překlad tohoto anglického označení? Metoda pěstování pomocí metody, které říkáme Sea Of Green, je technikou rychlé a efektivní kultivace poměrně velkého množství méně vzrostlých rostlin konopí, která může i méně zkušeným growerům přinest rychlou a kvalitní úrodu.

V případě Sea of Green (často se používá jednoduchá zkratka SOG) jsou rostliny ponejvíce pěstovány v malých květináčích, aby je bylo možné v pěstírně rozmístit pěkně nahusto (co nejvíc vedle sebe). Růst bočních květů je v tomto případě upozaděn ve prospěch pěstování co nejsilnějšího hlavního květu (koly). Pokud zvolíte nejvhodnější genetiku, je technika moře zeleně tím nejlepším způsobem, jak dosáhnout rychlých a výnosných sklizní.

Na vegetativní (růstovou) fázi stačí vyhradit relativně málo času, takže sklizeň může být skutečně rychlejší a častější. V menších nádobách s rostlinami mají pěstitelé pomocí SOG často 4- až 6krát více rostlin než obvykle, někdy i o něco více. U growerů, kteří provozují svůj koníček v místech, kde je pěstování nelegální, může vyšší počet rostlin odradit lidi od vyzkoušení metody Sea Of Green.

Ale pro ty, kteří někdy SOG vyzkoušeli, už většinou není cesty zpět. Proč? Protože si ověřili, že neexistuje žádný jiný způsob, který by tak rychle produkoval tak velké množství kvalitních palic. Přečtěte si více informací o metodě pěstování označované jako Sea Of Green a o tom, proč na ni tak obrovské množství growerů nedá nikdy dopustit.  

Co znamená zkratka SOG?

SOG neboli Sea Of Green je oblíbená metoda u mnoha pěstitelů, a to včetně těch komerčních. Technika pěstování v malých květináčích s velkým počtem rostlin a velmi krátkou nebo dokonce žádnou vegetativní fázi je v protikladu k metodě, kterou označujeme jako SCROG. Při pěstování pomocí SCROG (SCReen Of Green – zelené plátno) se pracuje naopak s relativně malým počtem rostlin, jež jsou umístěné ve velkých nádobách, často navíc s relativně dlouhým vegetačním obdobím.

Dutch Passion Power Plant grown with the SOG method

Základní informace o metodě Sea Of Green

Dost možná jste už o moři zeleně nebo také zeleném moři v souvislosti s konopím slyšeli, ale nikdy jste tímto spojením nezaobírali natolik do hloubky, abyste plně pochopili, jak funguje a jaké jsou největší výhody i nevýhody.

Pravděpodobně vás to i zajímá, ale měli jste dosud strach, že vyšší počet rostlin znamená ve vašem konkrétním případě příliš velké riziko. Ať už je vaše situace jakákoli, tento univerzální průvodce pěstováním konopí pomocí metody Sea Of Green vám vysvětlí vše, co potřebujete vědět z hlediska samotného pěstební procesu.

Seznámí vás i se všemi nástrahami, které by vám mohly stát v cestě za úspěšnou sklizní.  

Kdy a jak začít pěstovat pomocí Sea Of Green?

Někteří pěstují své konopí z klonů, jiní raději sázení feminizovaná semena. Výhodou klonů (řízků) je, že si můžete vybrat osvědčenou mateční rostlinu. To znamená, že můžete poměrně přesně odhadnout, do jaké výšky zhruba vyroste, jaké bude mít požadavky na živiny i očekávanou potenci a výnos. Klony jsou často vybírány ze specifického fenotypu od jednoho strainu, který se ideálně hodí právě pro techniku „moře zeleně“.

Jednou z dalších výhod pěstování konopí metodou SOG z klonů je, že budete mít v pěstírně velkou pravděpodobnost porostu s jednotnými, identickými vlastnostmi, výškou a rozpínavostí, stejně jako s podobnými nutričními potřebami.

Hned ze startu je tedy nutné připravit si a dobře zakořenit velké množství klonů (řízků). Nebo budete potřebovat spoustu kvalitních feminizovaných semen. Dále budete potřebovat standardní pěstební místnost (stan) s obvyklými prvky.

To znamená kvalitní a dostatečně silný zdroj světla, hnojiva, substrát, květináče, ventilátory, filtry a tak dále.  

Kolik rostlin se hodí při Sea Of Green?

Pokud jste zvyklí pěstovat ve velkých 20litrových květináčích, pak vás zpočátku možná zarazí fakt, že v optimální sestavě pro Sea of Green bude asi čtyřikrát více rostlin než při běžném pěstování.

Možná i více. Se čtyřikrát větším počtem hlavních květů se nebudete muset obávat ztráty palic z bočních větví. Výnosy z „moře zeleně“ by vám to měly bohatě vynahradit. Co se týče hnojiv, rostliny potřebují v SOG stejné živiny jako při jakémkoli jiném pěstování.

Nepotřebujete tedy kupovat žádné specializované pěstební médium ani živiny.

12 Auto Colorado Cookies plants in a tent (SOG)

Jaká je ideální velikost květináčů pro pěstování SOG?

Zelené moře s květináči o velikosti pouhých 4 až 6 litrů není vůbec neobvyklé. Malá nádoba vám umožní vměstnat do pěstebního prostoru více rostlin, než by bylo jinak běžné. Specialisté na Sea Of Green často používají čtvercové květináče, díky kterým lze využít prostor opravdu efektivně, což v praxi znamená jediné – nacpat do pěstírny co nejvíce rostlin.

Nádoby s malým objemem také zabraňují tomu, aby se rostliny příliš roztahovaly. Omezený prostor jak pro stonek a listy, tak pro kořeny nutí rostliny soustředit veškeré zdroje a energii do tvorby hlavního květu. Při větším počtu rostlin zabírajících stejný prostor dopadá na boční větve méně světla a ty samozřejmě v důsledku vytvářejí méně palic. Většina z celkového výnosu tak pochází z koly (ono „moře“), tedy hlavního květu. Někteří pěstitelé používají zelené sítě, aby měly těžké palice podporu a nevyvracely svou vahou celé rostliny.

Z hlediska údržby a bezpečnosti je to mnohem jednodušší postup než překonávat husté moře vrcholků a snažit se mezi ně zasunout opěrné tyčky a k nim rostliny přivázat. Někteří začínající pěstitelé, kteří zkoušejí metodu SOG, tvrdí, že mají problémy dosáhnout s konví na každou jednotlivou pěstební nádobu. Jedním z možných řešení je podle zkušenějších harcovníků nasunout na konec konve kus gumové nebo plastové trubky.

Jedná se o snadný způsob, který vám umožní dosáhnout na nejvzdálenější rostliny a prodlouží tak dosah vaší konve.  

Moře zelené hydroponie

Ten nejjednodušší způsob, jak začít se SOG, je pěstování klasicky v půdě (substrátu). Nicméně řada zkušených specialistů na hydroponické pěstování (inertní – bez pěstebního média) metodu sea of green s úspěchem používá.

Výhodou je v tomto případě rychlejší růst, ale může to s sebou nést další složitost, protože musíte umět nastavit např. systém přílivu a odlivu (ebb & flow) na malém prostoru s omezeným přístupem k rostlinám.

Pokud se těchto dodatečných nároků, které s sebou přináší hydroponické pěstování moře zeleně, nebojíte, budete mít prospěch nejen z rychlejších pěstebních cyklů, ale dokonce i vyšších výnosů.  

Auto Colorado Cookies (SOG) by Antonio.

Pěstební metoda SOG krok za krokem

Tento průvodce pěstováním pomocí Sea Of Green se vám může skvěle hodit, pokud s touto pěstební technikou právě začínáte. Nezapomeňte, že výnos z jedné rostliny bude o něco menší než obvykle, protože pěstujete menší rostliny s drobnými větvemi / bočními květy (pokud vůbec nějaké jsou) v malých nádobách, které nemají tak velký objem. Nicméně díky 4- až 6krát většímu počtu rostlin by váš výnos měl být v přepočtu na čtvereční metr pěstební plochy znatelně vyšší, než je průměr z klasického rozmístění na stejném prostoru. K tomu vám dopomohou znalosti z následujícího průvodce metodou SOG krok za krokem.  

Dutch Passion's Power Plant (SOG)

Krok 1: Nastavení systému SOG

Jak začít s metodou pěstování Sea Of Green? Prvně si je třeba uvědomit, že svou pěstební místnost zaplníte mnohem větším počtem rostlin, než jste byli zvyklí. To mimo jiné znamená, že je nejvyšší čas zajistit, aby vaše osvětlení odpovídalo moderním požadavkům. Pokud jste se už dříve obávali nízké hladiny osvětlení v rozích pěstebního stanu, pak se dnes dvojnásob vyplatí zvážit pořízení doplňkového osvětlení.

LED světla mohou být sice poněkud dražší, ale jedná se o moderní osvětlení, která volí profesionálové. LED světla přinášejí lepší kvalitu, vyzařují méně tepla, mají vyšší spolehlivost a komplexnější světelné spektrum.

Systém LED diod je ideální pro dosažení rovnoměrné úrovně světla (PPFD) od jednoho rohu k druhému. Nezapomeňte, že přístup do pěstební místnosti bude s postupujícím růstem stále obtížnější.

Zajistěte si proto přístup k hůře přístupným rostlinám. Květináče s rostlinami (sazenicemi) umístěte na jejich finální pozice, abyste s nimi už nemuseli manipulovat. Pro zelené moře jsou zcela běžné 4- až 6litrové nádoby.

Dokud jsou řízky/sazenice malé, máte čas na to, abyste do pěstírny nainstalovali síť pro podporu vašeho zelené moře, která později v době plného květu pomůže sloužit jako opora pro masivní palice, které by jinak mohly zlomit stonky.  

Krok 2: Vegetativní růst v SOG

U řízků (nebo sazenic) v nádobách se snažíme nastavit minimální dobu vegetativní fáze. Nezapomeňte, že nechcete mít více než metrové rostliny, které by navíc byly stejně široké jako vysoké.

Při SOG a hromadě malých květináčů jde o to, aby rostliny vyrostly a dokvetly v co nejkratší době. Pokud plánujete pěstovat pomocí Sea Of Green a sázíte do vaší pěstírny feminizovaná semena, můžete postupovat jako spousta growerů a přepnout na květ okamžitě nebo do týdne od vyklíčení. Nezapomeňte dávat klíčit feminizovaná semena, nikoli regulérní, protože v plné pěstírně byste obtížně rozpoznávali a včas odstraňovali samčí rostliny.

Pokud pěstujete pomocí Sea Of Green klony, doporučuje se počkat alespoň týden nebo raději dva, než malé rostliny pořádně zakoření, a teprve pak je přepnout na světelný režim 12/12, kterým iniciujete fázi kvetení.

Krok 3: Trénink rostlin v rámci SOG metody

Při velkém množství rostlin napěchovaných do pěstební místnosti nemůžete očekávat bohaté boční květy a ani o ně vlastně nestojíte. Pouze hlavní květy dostanou prostor a světlo potřebné k rozvinutí svého potenciálu.

Většina growerů boční větve, které jsou pod korunou, pravidelně odstraňuje, aby se rostlina mohla soustředit na růst hlavního květu. Boční větve a výhony pod korunou lze navíc po odstranění použít jako nové řízky pro budoucí pěstební cyklus.

Život pěstitele metodou Sea Of Green výrazně zjednodušují, když disponuje oddělenými pěstebními místnostmi pro vegetaci a kvetení. V závislosti na použité odrůdě porostou rostliny různě rychle, ale každopádně by měly svými vrcholky vytvořit „moře“ zelených paliček.

Doporučuje se sázet pokud možno identickou genetiku, díky čemuž by měly všechny rostliny mít podobnou strukturu, výšku a dobu zrání.  

Krok 4: Ořezávání a odstraňování listů při pěstování SOG

Většina příznivců zeleného moře nedá dopustit na řádné odlistování a odstraňování spodních větví. Často se bezohledně odstraňuje veškerý porost, který je pod úrovní koruny. Mnozí tyto odstraněné větve znovu zasadí jako nové klony.

Nadšenci do SOG rádi mají v provozu ne jednu, ale hned dvě pěstírny. V jedné se svítí 18 až 24 hodin pro udržování matek a klonů. Druhá je běží v podmínkách 12/12, tedy světelný režim určený pro fázi kvetení, což umožňuje kontinuální sklízení palic z vašeho zeleného moře. Jednou z výhod odstraňování spodních větví a listů je skutečnost, že se zlepší proudění vzduchu v nahečmané koruně (a skrz ni).

Tím se sníží pravděpodobnost rozvoje plísní nebo hniloby palic.

Krok 5: Fáze kvetení a SOG

Jakmile budou rostliny ve světelných podmínkách 12/12, začnou kvést a naprostá většina energie a zdrojů začne směřovat do vrcholků, kde vznikají květy. Nečekejte, že rostliny dosáhnou stejné výšky, jako jste byli zvyklí dříve (nezapomeňte, že rostou v malých nádobách a bez delšího vegetativního období). O

mezené bude i boční větvení. Nicméně vyšší počet rostlin v místnosti by vám měl zajistit, že výnosy nakonec budou vyšší než při běžném způsobu pěstování. Další výhodou je stříhání sklizně, které je mnohem snadnější než obvykle – většinou vás bude čekat jen rychlý trim hlavní dlouhé koly.

Rostliny bývají při sklizni vysoké jen kolem 30 až 50 cm. Úroveň účinků a potence bude stejná jako obvykle, stejně jako vůně a chuť. Jakmile bude vaše sklizeň dokončena, můžete hned nasadit další rostliny, které určitě máte jako zkušený fanoušek SOG dávno připravené.

Moře zeleně se samonakvétacími odrůdami?

Většina příznivců SOG dává přednost pěstování feminizovaných krátkodenních (fotoperiodických) odrůd před pěstováním samonakvétacích variet. Ano, v malém květináči poroste samonakvétačka sama od sebe tak, jak potřebujete – bude nižší a nebude se moc roztahovat. Jenže je tu jedno velké ale: automaty nemůžete přinutit ke kvetení přepnutím světelného cyklu.

Okamžik kvetení si určuje rostlina na základě svého stáři a vy s tím nic neuděláte.

Jaký může mít moře zeleně výnos?

Řada pěstitelů ráda porovnává své konkrétní výsledky před a po SOG. Groweři, kteří pracují s metodou SOG, s ní obvykle dosahují objemnější úrody. Skutečná úroveň výnosů závisí na mnoha faktorech, ale zkušený pěstitel, který pěstuje pomocí SOG, vám klidně řekne, že výnosy se mu zvedly o 30 i více procent. S mořem zeleně můžete využít prostor i čas opravdu efektivně.

Těžko byste hledali jinou pěstební metodu, která přináší hutné sklizně v krátkém časovém horizontu (bavíme se o situaci, kdy nový cyklus SOG začíná ihned po právě skončené sklizni). Našel by se velký počet komerčních pěstitelů, kteří jednoduše odmítají, byť jen uvažovat o alternativních metodách. Zatímco malopěstitelé si své moře zeleně užívají a věnují mu spoustu pozornosti, komerční groweři mají k SOG jiný přístup.

Pěstování zeleného moře jim umožňuje dosáhnout vyšších výnosů, které se těžko vyrovnají jiným technikám. Přináší však větší složitost a možná i potřebu oddělených místností pro produkci řízků a květů.

Je tedy Sea Of Green pro vás? Nejprve je třeba zvážit relativní výhody a nevýhody pěstování v tomto režimu a to, jak jsou pro vás relevantní.  

Dutch Passion Kerosene Krash grown with the SOG method

Výhody a nevýhody metody Sea Of Green

Někteří velcí komerční pěstitelé nedají na metodu moře zeleně dopustit a nikdy by nepěstovali jinak. Ne každý však chce pěstovat pomocí SOG. Pokud o tom právě vy vážně uvažujete, měli byste zvážit následující aspekty:

Klady:

  • Vyšší výnosy ve stejné pěstební místnosti.
  • Rychlejší cyklus díky zkrácenému vegetativnímu období.
  • Nízká výška porostu umožňuje umístit více pater do jedné pěstírny (na sebe naskládané).
  • Pěstování SOG je ideální pro osoby s omezeným vertikálním prostorem.
  • Vhodné zejména (ale rozhodně ne výhradně) pro indiky.

Nevýhody:

  • Možná budete potřebovat dvě pěstírny, jednu pro vegetaci a druhou pro kvetení. To vám umožní připravit matečné rostliny a řízky pro každý další cyklus.
  • Budete mít mnohem více rostlin než obvykle, což může vyvolat další paranoiu u pěstitelů v zemích, kde konopí ještě není legální.
  • Pěstování pomocí SOG může být složitější a náročnější na plánování, realizaci a údržbu.
  • Nejde dost dobře pěstovat indiku a sativu dohromady. Není ideální pro pěstování více odrůd v jedné pěstírně.
  • Každodenní údržba se prodlužuje, protože je třeba se zabývat větším počtem rostlin, kontrolovat je a hnojit.
  • Pokud máte tu smůlu a objeví se škůdci nebo nemoci, mohou se v tak stísněných podmínkách šířit rychlostí blesku.

Nejlepší odrůdy pro SOG

Hledáte nejlepší strainy pro zelené moře? Potřebujete kultivary, které prosperují i bez vegetativní fáze (nebo s velmi krátkou), a přesto vytvářejí silný hlavní květ? V ideálním případě chcete takové variety, které budou přirozeně růst bez silného bočního větvení, protože takové se přesně hodí do podmínek Sea Of Green.  

HiFi 4G, feminizovaná semena s vynikajícími vlastnostmi pro zelené moře

Tento vyrovnaný hybrid indika/sativa se ideálně hodí pro metodu Sea Of Green. Feminizovaná semena HiFi 4G lze pěstovat pod světlem 12/12 přímo ze semen nebo je nejprve nechat týden růst. Očekávejte dlouhé těžké květy plné pryskyřice! HiFi 4G je vybraným členem exkluzivní kategorie semen s extrémně vysokým obsahem THC.

Mazar, legendární klasika přináší skvěle výsledky v SOG

Mazar je opakovaným vítězem Cannabisu Cupů. Tato indika produkuje hodně vysoké množství THC, v optimálních podmínkách očekávejte sklizeň s 20 % THC, případně více. Palice jsou pevné s výrazným afghánským hašišovým aroma. Poskytují bezkonkurenčně uvolňující high proti úzkosti. Rostliny vytvářejí krásné a obrovské hlavní květy, pokud jsou pěstovány dle pravidel SOG. Vřele doporučujeme tento člen rodiny konopných semen Afghani Kush.  

Bubba Island Kush, extra výnosná speciální odrůda z řady USA Specials, ideální pro pěstování SOG

Řada semen označovaná jako USA Specials kombinuje některé z nejsilnějších genetik poslední doby s vysokými výnosy. Bubba Island Kush je jedním z nejlepších indických strainů z USA z poslední doby, se kterými jsme se setkali. Neexistuje snad vhodnější genetika pro Sea Of Green než tato kráska s velmi těžkými a lepkavými hlavními květy. Hladina THC je u této snadno pěstovatelné indiky také velmi vysoká. Tento strain však vyžaduje alespoň týden nebo dva vegetativního růstu, aby dobře kvetl. Bubba Island Kush velmi rychle kvete, v ideálních podmínkách to trvá pouhých 7 týdnů.  

Power Plant, feminizovaná semena se skvělými výsledky u pěstitelů SOG

Power Plant je kompaktní jihoafrická sativa, která pěstitelům v moři zeleně přináší vynikající výsledky. V podmínkách SOG vyrůstají ze semen Power Plant rostliny krátké / střední velikosti s masivní palicí v podobě hlavního květu. Hladina THC je vysoká, jedná se o silnou a příjemně působící sativu, která je mezi growery nesmírně populární. Jedná se o čestného člena kolekce semen Dutch Passion Classics. Odrůdu Power Plant lze pěstovat ve světelném režimu 12/12 ihned po vyklíčení.  

Jak na maximální výnosy v SOG

Každý zahradník, který se rozhodne pro Sea Of Green, usiluje o maximální výnosy v co nejkratším časovém horizontu. Proto nemá smysl šetřit nekvalitními světly, špatně navrženými pěstebními místnostmi nebo nedostatečně prověřenou genetikou.

Groweři, kteří se rozhodnou pro moře zeleně, mají tendenci být mistry v oboru a moc dobře vědí, jak by měla vypadat taková ideální pěstírna, a to včetně rozmístění rostlin. Pro maximální výnosy je rozhodující zajistit optimální úroveň osvětlení.

Chcete mít rovnoměrnou úrodu stejných květů, proto se ujistěte, že všechny rostou při optimalizovaných úrovních světla PPFD. Extrémní teploty zpomalují růst a zhoršují kvalitu. Snažte se vše nastavit tak, aby teploty a vlhkost v pěstební místnosti byly pod vaší absolutní kontrolou. Je také třeba pečlivě kontrolovat přísun živin a rostliny nepřehnojovat ani jim nedávat příliš málo.

V ideálním případě by se vám mělo dařit udržovat rostliny optimálně živené po celou dobu od vyklíčení semínka (zasazení klonu) až do sklizně. Spousta pěstitelů SOG používá řízky / klony z odrůdy, se kterou již mají dobré zkušenosti.

Ne všechny odrůdy jsou vhodné pro produkci dominantního hlavního květu bez dostatečně dlouhého období vegetativního růstu. Chcete-li dosáhnout maximálních výnosů s technikou moře zeleně, musíte použít odrůdu, která v těchto podmínkách silně a rychle plodí.

U těch nejlepších komerčních výsledků metodou Sea Of Green uvidíte při sklizni pouze místnost plnou nízkých rostlin, z nichž každá má silný hlavní květ.  

Užijte si pěstování se Sea Of Green

Hodně štěstí s vaší úrodou v moři zeleně. SOG nevyhovuje každému, ale pokud zvládnete pečlivé plánování a organizaci, mělo by se vám to rozhodně vyplatit. Dobře zvažte semínka / odrůdu a užijte si pěstování pomocí SOG!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

keyboard_arrow_up