Regenerace, re-vegging nebo také opětovné pěstování konopí je technika, která vám umožní obnovit pěstební cyklus u rostlin, které jste již vypěstovali a sklidili, díky čemuž můžete získat druhou sklizeň. Jedná se o techniku, která se často používá k uchování genetik (anglicky keeper genetics), o které jednoduše nechcete přijít.

Opětovné pěstování konopí není vůbec jednoduchý proces a jsou s ním spojena různá rizika i benefity. Pokud vás však představa druhé sklizně vaší oblíbené genetiky v indoorové pěstírně láká, čtěte dále!

Co je regenerace (re-vegging) konopí?

Naprostá většina domácích, ale i profi pěstitelů začíná každý pěstební cyklus konopí buď ze semen, nebo z řízků. Konopí je jednoletá rostlina, což znamená, že každá rostlina skončí svou životní pouť na konci jedné sezónu.

Pokud jsou mezi samičími přítomny i samčí rostliny, dojde navíc k takzvanému opylení, kdy samčí rostliny produkují ve svých květech kromě kanabinoidů a terpenů i bohatou úrodu semen. Díky tomu lze v podobě těchto semen zachovat stejnou genetiku do dalších let. Zpět ale k jednoletosti – pomocí jednoduchého „fígle“ v podobě manipulace se světelným cyklem po sklizni květů můžete rostlinu donutit, aby prošla znovu celým životním cyklem a přinesla druhou (případně i třetí) sklizeň.

Pokud jste někdy pěstovali konopí, dost možná si vzpomínáte na ten pocit, když mezi sklizenými rostlinami najdete pár, které vám jednoduše přilnou k srdci. Často se jedná o rostliny obzvláště výjimečné, jež se vyznačují ideální kombinací vysokých výnosů, rychlého kvetení, lahodných terpenových profilů a velké potence.

Pokud nechcete sklizením ztratit tyto ceněné genetické vlastnosti, můžete rostlinu přepnout znovu do vegetativní fáze. Zjednodušeně řečeno lze proces re-veggingu popsat tak, že během sklizně ponecháte na rostlině zelené listy (pro podporu fotosyntézy) a umístíte ji zpět do pěstební místnosti, kde na ni budete svítit takřka permanentně: 20–24 hodin denně.  

Po několika týdnech se objeví první výsledky znovu nastartované vegetativní fáze, i když některé listy mohou vypadat neobvykle. Místo tradičního tvaru listů očekávejte zejména zpočátku různé roztodivné tvary, protože rostlina prochází bojem, kdy se přenastavují vnitřní procesy od kvetení k obnovenému vegetativnímu růstu.

Takto „obnovenou“ kytku můžete ponechat trvale ve vegetativní fázi, čímž z ní uděláte mateční rostlinu (pokud máte takový záměr). Nebo můžete o měsíc až dva později nastavit světelný režim na kvetení (12 hodin světla a 12 hodin tmy), díky čemuž přestanou rostliny růst a přepnou se do fáze produkce palic.

Vám to samozřejmě přinese druhou sklizeň z této rostliny, která měla již vytvořenou kořenovou síť. Když re-vegging konopí zvládnete dobře, vaše druhá sklizeň může být ještě masivnější než ta první!  

Záměrný vs. náhodný re-vegging konopí

K náhodnému re-veggingu může dojít, pokud máte např. vadný časovač indoorového osvětlení. Pokud se vám světla rozsvěcují na delší dobu než 12 hodin denně nebo pokud se neočekávaně rozsvítí během období „tmy“, mohou se vaše kytky samovolně vrátit k vegetativní fázi.

Dalším případem, kdy se konopí může omylem vrátit do vegetace, je při přenášení kvetoucích indoorových rostlin ven, aby dokvetly na slunci. Proč? Pokud je venku příliš dlouho světlo, rostliny se začnou vracet do fáze růstu.

Související:
Vše, co potřebujete vědět o konopí ve vegetativní fázi

Na druhou stranu existuje i nemalá skupina growerů, kteří záměrně po sklizni své rostliny re-veggují. Stačí na vybraných kytkách ponechat (tj. nesklidit) několik spodních „popcornových“ paliček a několik listů na větvích, aby rostlina byla schopná přejít zpět do vegetativní fáze poté, co zbytek listů i palic sklidíte.

Nastavte si časovač osvětlení na dlouhé dny (20 až 24 hodin světla) a můžete sledovat, jak se rostlina přizpůsobí opětovnému zahájení vegetativní fáze a začne nasazovat nové listy i větve. S již vytvořenou kořenovou sítí (a zbývajícím stonkem, větvemi atd.) je taková rostlina dobře připravena na kvalitní regeneraci, a pokud se vše zadaří, může vám poskytnout napodruhé o něco málo vyšší výnosy než při první sklizni.

Díky existujícímu kořenovému balu a kostře rostliny vám může opětovné pěstování konopí ušetřit čas ve srovnání s pěstováním nových rostlin ze semen.

Související:
Vše, co potřebujete vědět o konopí ve fázi kvetení  

Kdy byste měli uvažovat o re-veggingu?

Pokud jste rostliny vypěstovali ze semen samonakvétacího konopí, pak bohužel není možné rostliny dostat znovu do vegetativní fáze. Pokud jste však své konopí vypěstovali z feminizovaných semen krátkodenních odrůd, pak můžete směle do toho. Brzy zjistíte, že regenerace vašich rostlin je poměrně snadná. Ačkoli drtivá většina pěstitelů provádí re-vegging jen u samičích rostlin konopí, lze regenerovat i samčí – nicméně mimo komunitu šlechtitelů konopí to nejspíš pro nikoho není zajímavé.  

Výhody a nevýhody re-veggingu konopí?

Ne každého zajímá složitost (a případné neúspěchy) pokusů o regeneraci konopí. Někteří zahrádkáři dávají přednost bezproblémovému procesu klíčení semen, péči o sazenice a pozorování, jak rostlina roste.

Je pravdou, že re-vegging konopí může nabídnout některé atraktivní výhody. Bohužel to však neznamená stoprocentní záruku úspěchu. Některé odrůdy/rostliny budou reagovat lépe než jiné a je důležité říci, že regenerace vyžaduje čas, protože rostlina se vyrovnává s výzvou „biologického hackingu“ a je uměle manipulována zpět do vegetativního období.

Níže uvádíme několik výhod a nevýhod, které se vyplatí předem zvážit.  

Výhody opětovného pěstování konopí

Zachování cenných fenotypů/genetiky.

Čas od času budete s blížící se sklizní obdivovat své rostliny a vycítíte, že jedna z nich je speciální fenotyp, který je prostě příliš dobrý na to, abyste ho nemilosrdně sklidili. Důvěřujte svým instinktům a dvakrát se nerozmýšlejte, re-vegging vaší oblíbené rostliny může klidně být tou nejlepší volbou.

Vyhnete se nutnosti udržovat při životě mateční rostlinu / matkárnu.

Někteří seriózní pěstitelé mají vždy po ruce několik elitních matečných rostlin, ale to vyžaduje samostatnou pěstební místnost. Pokud své nejlepší rostliny re-veggujete, získáte výhodu nepřetržitého zásobování palicemi, aniž byste museli mít samostatnou místnost, vyhrazenou na mateční rostliny.

Zkrácení vegetační doby.

Ačkoli ne všichni jsou běžně velkými fanoušky techniky regenerace, příznivci této metody se domnívají, že může ušetřit čas při druhé sklizni. Logika za tímto argumentem stojí na tvrzení, že rostlina má již vytvořenou kořenovou síť a hlavní stonek / větve, což umožňuje rychlý opětovný růst. Najdou se ale i groweři, kteří jsou zcela přesvědčeni o tom, že zkrácení vegetativní fáze je hlavní výhodou, protože samotný proces re-veggingu může klidně trvat i více než měsíc.

Potenciálně vyšší výnosy.

Částečně to souvisí s výše uvedeným bodem, že u existujícího kořenového balu (a rozvětveného stonku) může váha druhé sklizně převýšit první sklizeň. Na druhou stranu vás bude čekat poměrně dlouhá doba opětovného pěstování.

Nezapomeňte, že při počátečním opětovném obrůstání se listy objeví jen s jedním prstem. Pomalu se objeví tříprsté, a až později pětiprsté listy. Návrat k normální struktuře listů trvá delší dobu.

Příznivci re-veggingu často čekají, až budou mít listy se 7 až 9 prsty, než začnou uvažovat o přechod do fáze květu. To může ovšem trvat klidně i 4 až 6 týdnů. Technika re-veggingu sice vyžaduje čas a může vést i k objemnější druhé sklizni, ale pěstitelé by si měli být vědomi toho, že neexistuje žádná záruka úspěchu.

Ušetřete za nákup semen!

Rostlina, kterou zregenerujete, vám umožní dosáhnout pohodlně druhé úrody z jedné z vašich oblíbených rostlin. To znamená, že si nebudete potřebovat semena, která využijete třeba někdy příště.  

Nevýhody re-veggingu konopí

Úspěch není nikdy zaručen.

Přestože spousta pěstitelů běžně provádí re-vegging svého konopí, je to pro rostlinu poněkud náročný proces a neexistuje stoprocentní záruka, že se vše bude dařit podle plánu. Pokud se tak nestane, promarníte drahocenný čas (respektive vaše pěstírna), zatímco jste mohli nechat vyklíčit čerstvá semena s předvídatelnými a kvalitními výsledky. Na druhou stranu vás může těšit fakt, že jste zase zkusili něco nového a příště se vám třeba regenerace povede lépe!

Opětovné pěstování konopí znamená stres pro rostliny.

V konceptu re-veggingu je obsažená jistá míra nepřirozené logiky. Koneckonců v přírodě vytvoří rostlina (nejen konopí) v průběhu zrání semena, načež je připravena ukončit svůj životní cyklus. Po lidském zásahu bylo konopí zbaveno možnosti opylení a k tomu čelí výzvě dlouhého denního světla a nyní ještě re-veggingu. Tento stres se projevuje zkroucenými tvary listů, které se mohou tvořit zejména v počátečních fázích opětovného růstu. Ne všechny pokusy o regeneraci rostlin konopí skončí úspěchem.

Možné kompromisy ve výnosu, pokud se opětovné pěstování nepovede.

Pokud proces re-veggingu neproběhne bez problémů, může být následný růst vaší kytky zpomalen a tím i ohroženy očekávané masivní výnosy. Můžete strávit spoustu času prací s rostlinami, které jsou regenerované a nepřinášejí žádný významný užitek.

Právě toto riziko má tendenci odrazovat lidi od rutinního re-veggingu konopí. Někteří příznivci této metody mají pocit, že je vhodná pro jejich styl pěstování, ale ne všichni s tím souhlasí. Mnozí pěstitelé jednoduše dávají přednost klasice a nechají si raději normálně vyklíčit čerstvá semena pro další pěstební cyklus.  

Co je tzv. monster cropping a proč se používá?

Jakmile se vám podaří rostlinu znovu nastartovat v rámci re-veggingu, můžete si ji ponechat jako mateční rostlinu (lidově řečeno matku) a odebírat z ní pravidelně řízky neboli klony. Nebo ji můžete nechat jednoduše znovu vykvést.

Někteří pěstitelé se však raději vyhýbají regeneraci svého konopí a místo toho se raději snaží zachovat oblíbenou genetiku odebíráním řízků z rostlin během květu. Pokud odeberete řízky z kvetoucí rostliny konopí a umístíte do vegetativních světelných podmínek, jedná se o tzv. monster cropping.

Příznivci monster croppingu se domnívají, že řízky odebrané v době květu rostou s větší silou a dosahují nakonec vyšších výnosů, než je běžné z řízků odebraných z mateční rostliny v typicky vegetativní fázi.

Monster cropping umožňuje odebírat řízky z matečné rostliny, aniž by bylo nutné ji uchovávat ve vyhrazené matkárně neboli samostatné mateční pěstební místnosti. Pro řadu pěstitelů je monster cropping oblíbenou variantou, jak získat řízky bez námahy, i když jiní ji považují za nevhodnou (navíc nejsou vůbec přesvědčeni o kvalitě argumentů na podporu monster croppingu).

Jak znovu začít pěstovat konopí po sklizni?

Tak a je to tady – právě jste identifikovali tu jednu speciální kytku, o které jste vždycky snili, a je téměř připravena ke sklizni. Vzorky z rané sklizně vám vyrazily dech, terpenový profil dráždí chuťové pohárky a XXL výnosy jsou přesně takové, jaké jste si vysnili. Teď už jen najít způsob, jak tuto výjimečnou genetiku uchovat a rostlinu znovu vypěstovat. Zde jsou kroky, které je třeba dodržet:

  1. Při sklizni dbejte zvýšené opatrnosti a mějte se neustále na pozoru. Obvyklá metoda sklizně, kdy se odřezávají jednotlivé větve a poté se seká hlavní stonek, vám neumožní optimální re-vegging. Místo toho musíte pečlivě zvážit, jak bude rostlina po sklizni znovu obrůstat. Pečlivým řezem při první sklizni můžete přispět k zachování co největší části struktury rostliny. Snažte se odstranit palice z větví, aniž byste odstranili úplně celou větev. Ponechte na každé rostlině dostatek listů a také některé menší, v nižších patrech nacházející se květy, které dokážete oželet. Tyto „zelené body“ se v budoucnu stanou zónami opětovného růstu. Nezapomeňte, že vaše rostlina potřebuje zelený materiál z palic / listů, aby mohla provádět fotosyntézu.

  2. Zakryjte rány. Někteří pěstitelé dávají přednost malému množství lepicí pásky, která zakryje díry ve větvích nebo v hlavním stonku. I když ve skutečnosti je konopí odolná rostlina a umí si poradit i s poměrně hlubokým řezem.

  3. Propláchněte kořenovou zónu. Rostlinu ve vaší pěstírně opětovně přepněte do vegetativní fáze a nebojte se jí dodat živiny bohaté na dusík. Pokud kořenovou zónu propláchnete a zbavíte ji zbytků solí/minerálů, které se v ní nahromadily, může to rostlině pomoci začít znovu „od píky“. Nezapomeňte s kořeny zacházet opatrně, jsou základem budoucí výživy pro druhou (nebo klidně i třetí) sklizeň.

  4. Možnost přesazení do větší nádoby. Pokud rostlina roste v půdě, můžete ji přesadit do trochu větší nádoby, třeba s čerstvou zeminou. Díky tomu se dokáže lépe přizpůsobit druhému růstovému cyklu. Na druhou stranu to není nezbytně nutné.

  5. Znovu nastavte světelný cyklus. Aby se rostlina opět vrátila k vegetativnímu růstu, je třeba nastavit denní dobu osvětlení na 20 až 24 hodin. Počáteční obnova může vypadat celkem zvláštně na pohled, ale po pár týdnech budete pozorovat návrat normálně vypadajících listů. Nezapomeňte, že nebudete potřebovat takovou intenzitu světla jako v době pozdního květu, zpočátku postačí zdroj s nižším výkonem. Po opětovném růstu, po 2 až 3 týdnech, můžete denní dobu osvětlení ještě o něco zkrátit na 18 hodin denně, pokud vám to tak bude vyhovovat. V této fázi můžete také běžným způsobem odebírat řízky a s re-vegged konopím zacházet jako s mateční rostlinou – záleží jen na vás a vašich záměrech.

  6. Vyhněte se nadměrnému hnojení a zalévání během vegetativní fáze. Vaše konopí v regeneraci nebude mít stejnou biomasu, kterou by bylo třeba živit, takže počítejte s tím, že zejména zpočátku nebudete potřebovat stejné množství vody / živin jako před první sklizní. Pokud během rané re-vegetace dodáváte více vody (nebo živin), než je potřeba, pouze ztěžujete vaší rostlině adaptaci na novou situaci.

  7. Začněte znovu kvést! Rostliny konopí můžete nechat v opětovné vegetativní fázi tak dlouho, jak jen chcete / potřebujete. Většina growerů má tendenci nechávat obnovený růst běžet po dobu 4 až 6 týdnů, případně o trochu méně nebo více. Jakmile však budete připraveni, stačí nastavit světla na režim 12 hodin světla a 12 hodin tmy, načež můžete zahájit další cyklus kvetení. Rostlinu nadále sledujte a běžným způsobem ji dávejte hnojiva a zalévejte podle klasických požadavků. Když vše půjde jak po másle, můžete očekávat bezproblémové opětovné kvetení a další hutnou sklizeň. Najdou se i tací pěstitelé, kteří jsou známí tím, že stejnou rostlinu obnovují až třikrát nebo dokonce čtyřikrát.

Nebojte se vyzkoušet opětovné pěstování rostlin konopí

Konopí je houževnatá a pružná rostlina. Pokud ve své pěstírně najdete jednu rostlinu, která je prostě příliš výjimečná na to, abyste o ni přišli, jednoduše zvažte její opětovné pěstování neboli re-vegging. Řada předních světových pěstitelů a šlechtitelů dělá úplně to samé, když objeví vzácný fenotyp!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

keyboard_arrow_up