Hoe moet je cannabisplanten op de juiste manier flushen?

How to flush cannabis plants the right way

Cannabisplanten worden vaak een week of twee voor de oogst geflusht. Tijdens het flushen verwijder je alle extra voedingsstoffen en geef je de plant aan het einde van de bloei alleen nog water. De logica daarachter is dat de plant dan alle resterende mineralen en voedingsstoffen in het kweekmedium en de plant kan opgebruiken. Velen beweren dat flushen voor een fijnere en schonere rookervaring zorgt met een verbeterde smaak en betere potentie. Zoals met bijna alles in de cannabiswereld, is er een groeiend aantal kwekers dat het hier niet mee eens is en niet gelooft in flushen. Dus wat is de juiste manier om cannabis te spoelen? En wat kan er gezegd worden over het niet spoelen van cannabis? Aan welke kant staat de wetenschap wat betreft spoelen en waarom?  

Wat is het flushen van cannabis?

Het flushen van cannabis betekent dat je de plant alleen nog water geeft in de laatste fase van de bloei. Voor sommigen zijn dat de laatste 14 dagen van de bloei, voor anderen is het spoelen van cannabis een korter proces, misschien slechts 3-7 dagen voor de oogst. Het idee is om alle resterende mineralen uit het kweekmedium van de plant te verwijderen en de plant alle resterende ‘overtollige‘ mineralen in zijn eigen weefsels op te laten gebruiken. Fans van het flushen van cannabis beweren dat het zorgt voor een veel fijnere rookervaring met minder hoesten. Veel kwekers die hun cannabis spoelen, doen dit al vele jaren en vinden dat het de potentie verbetert.

Orange Hill Special grown in 109 days including 12 days flush with pure reverse osmosis (RO) water.
Orange Hill Special gekweekt in 109 dagen, inclusief 12 dagen spoelen (omgekeerde osmose) met zuiver water.

Cannabis flushen en voedingsblokkades

Het spoelen van cannabis en een voedingsblokkade zijn twee enigszins verschillende processen/situaties die ertoe leiden dat de cannabisplant geen mineralen kan opnemen.

Cannabis flushen Voedingsblokkade
Verwijst naar het proces van het toedienen van water aan het einde van de bloei, net voor de oogst. De plant heeft het einde van de bloei bereikt en het moment is dan aangebroken om de rookkwaliteit te optimaliseren door de plant alleen nog water te geven. Niet alle kwekers geloven in de verdiensten en effectiviteit van spoelen. Verwijst vaak naar het fenomeen van voedingsstoffen die aanwezig zijn in het kweekmedium, maar die niet biologisch beschikbaar zijn voor de plant vanwege een verkeerde pH. Door de pH iets aan te passen kan dat mineraal weer biologisch beschikbaar komen. Een voedingsblokkade wordt vaak opgelost door de pH te controleren en (indien nodig) de pH-meters opnieuw te kalibreren.

Voor- en nadelen van het flushen van cannabis

Veel kwekers die hun cannabisgewassen spoelen, doen dit al vele jaren en zijn ervan overtuigd dat het essentieel is om de beste toppen te krijgen. Het spoelen van cannabis is in de loop der jaren erg populair geworden en veel kwekers beschouwen het als een belangrijk onderdeel van hun kweekproces.

Er is echter een toenemend aantal kwekers dat recente studies aanhaalt die lijken te suggereren dat het spoelen van cannabis eigenlijk helemaal geen effect heeft op de resterende mineralen in de plant. Ook lijkt het spoelen de potentie niet te verbeteren. Sommige recente studies suggereren zelfs dat niet-geflushte wiet eigenlijk een betere smaak heeft.

Wanneer moet je je cannabisplant flushen? Hoe werkt het? En kun je ook kweken zonder te flushen?

Wanneer moet je je cannabisplant flushen?

Veel kwekers die in het spoelen van cannabis geloven, beginnen 1-2 weken voor de oogst met het proces. Maar er zijn ook kwekers die geloven in kortere spoelperiodes van 3-7 dagen. Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeur, maar de meerderheid van de flushing-achterban spoelt hun planten 1-2 weken voor de oogst met puur water. Hoewel je eigenlijk alleen water hoort te gebruiken (om overtollige mineralen en voedingsstoffen uit de grond te ‘spoelen’), gebruiken sommige kwekers ook spoeladditieven waarvan wordt beweerd dat ze mineralen sneller verwijderen. Dergelijke additieven kunnen surfactanten bevatten. Deze helpen de ‘vochtigheid‘ van het water te verhogen en kunnen helpen bij het oplossen en verwijderen van resterende mineralen. Er zijn ook enzymen die resterende organische stoffen zoals zetmeel en koolhydraten in het kweekmedium biologisch kunnen afbreken.  

Auto Blueberry na 58 dagen in bloei, inclusief 1 week spoelen.

Wat heb je nodig om wietplanten te flushen?

Het enige wat je echt nodig hebt, is veel water! Wanneer je gaat flushen en hoe veel water je moet gebruiken, verschilt per kweker. Sommige professionele spoelers gebruiken extra apparatuur om de EC (elektrische geleidbaarheid) of TDS (totaal opgeloste vaste stoffen) van het gespoelde water te meten. Hierdoor krijgen ze een idee van hoe effectief elke ‘flush’ is. In theorie zou het mineraalgehalte (of het totaal aan opgeloste vaste stoffen) in het uitgespoelde water geleidelijk moeten afnemen.

Hoe kun je cannabisplanten goed flushen?

Een eenvoudige manier om cannabis te spoelen is om de pot ongeveer 5-10 minuten met zoveel mogelijk water te vullen. Door de pot te laten overstromen, kunnen de mineralen/voedingsstoffen in het water oplossen. Spuit vervolgens de pot weer vol met water en laat het water wegspoelen. Vaak zie je dan enige verkleuring door het mineraalgehalte/de opgeloste vaste stoffen. Meer ervaren kwekers controleren het afvalwater en spoelen de plant dan nog eens, met als doel een EC (elektrische geleidbaarheid) van 0,1 (50 ppm) of lager. Degenen zonder de middelen om de EC of TDS (totaal opgeloste vaste stoffen) te meten, herhalen het spoelproces vaak gewoon een paar keer. Je doet dan eigenlijk hetzelfde als wanneer je planten per ongeluk te veel voedingsstoffen hebben gekregen. In plaats van die voedingsstoffen in de grond te laten waar ze de wortels/plant kunnen beschadigen, verwijder je ze door de plant te spoelen, waarmee je mogelijke schade door verbranding voorkomt.

Wiet flushen in hydrocultuursystemen
Het spoelen van cannabis in een hydrocultuur is vaak gemakkelijker dan het spoelen van cannabis die in aarde of kokosvezel is gekweekt. Een hydrocultuur heeft, in tegenstelling tot aarde, geen ‘kweekmedium’ dat voedingsstoffen kan opslaan. In plaats van het herhaaldelijk uitspoelen van mineralen uit de grond, laat je je hydrocultuursysteem gewoon leeglopen en vul je het opnieuw met schoon water met een normale pH (meestal rond de 5,8). Kom meer te weten over hydroculturen voor het kweken van cannabis.

Tips en adviezen voor het flushen van wiet

Kwekers die hard hebben gewerkt om een natuurlijke, levende grond te creëren, zoals organische grond met toevoegingen (ook wel ‘supergrond’ genoemd), willen hun plant misschien helemaal niet spoelen. Ze hebben hun biologische kweekmedium vaak enkele maanden zorgvuldig voorbereid. Er is dan vaak een gezonde bacteriecultuur in de grond met een heilzame mycorrhiza, die ze met liefde gecreëerd hebben met organische voedingsstoffen met langzame afgifte. In dergelijke gevallen kunnen kwekers er de voorkeur aan geven om hun cannabisplanten niet te flushen en ze in plaats daarvan gewoon op natuurlijke wijze te laten groeien tot de oogst.

Maar hoe zit het met andere situaties? Zijn er omstandigheden waarin het flushen van cannabis niet wordt aanbevolen? Sommige mensen willen hun cannabis niet flushen omdat ze het een mythe vinden die niet wordt ondersteund door logica of wetenschap. Zit er logica achter je cannabisplant bewust niet flushen?

Auto Think Different frosty bud. 10% of the trichomes were amber at the start of the last week water flush.
Frosty toppen van Auto Think Different. 10% van de trichomen waren amberkleurig aan het begin van de laatste week van het flushen.

De reden waarom je cannabis NIET moet spoelen

In de afgelopen jaren hebben meer mensen zich verdiept in het spoelen van cannabis om het nut ervan beter te begrijpen en om te zien of het wetenschappelijk meetbare voordelen oplevert. Met zoveel investeringen in de legale cannabiskweekindustrie is er een groeiend wetenschappelijk belang om flushen beter te onderzoeken.

Laboratoriumtests van gespoelde cannabis en niet-gespoelde cannabis, 0-14 dagen spoelen

In een recent onderzoek van RX Green Technologies, een voedingsmiddelenbedrijf, werden identieke cannabisklonen op dezelfde manier werden gekweekt en aan het einde van de bloei anders gespoeld. Sommige planten werden niet gespoeld, andere werden gedurende 7, 10 of 14 dagen gespoeld. De resultaten van het onderzoek waren als volgt:

  Niet gespoeld 7 dagen gespoeld 10 dagen gespoeld 14 dagen gespoeld
THC-percentage 21,58% 21,81% 22,73% 21,62%
Toppen/plant 103 gram 99 gram 89 gram 98 gram
Percentage terpenen in droge toppen 1,46% 1,56% 1,63% 1,64%

De resultaten tonen geen significante verschillen in de opbrengst, het terpeengehalte of het THC-gehalte. Dit kan voor liefhebbers van flushen verrassend zijn. De smaak en opbrengst worden niet duidelijk beïnvloed.

Verder analytisch onderzoek werd uitgevoerd naar het mineraalgehalte in de toppen bij de oogst en dit is weergegeven in de onderstaande grafiek. De niveaus van stikstof (’N’), fosfor (‘P‘) en kalium (‘K‘) zijn allemaal identiek, ongeacht of de plant niet werd gespoeld of gedurende 7, 10 of 14 dagen wel werd gespoeld. Metingen van calcium, zwavel, magnesium en andere mineralen lieten allemaal vergelijkbare resultaten zien. Er is dus geen statistisch significant verschil tussen toppen van gespoelde en niet-gespoelde cannabis.

For more detail, you may wish to read the full RX Green flushing trial report here. It should also be noted that other scientific studies such as this one from Cannabis Science Consulting show similar results.

NPK content in cannabis buds with different flushing treatments
NPK-gehalte in toppen na verschillende spoelbehandelingen. (cc RX Green Technologies Inc.)

 

Het roken van cannabis die niet gespoeld is of gedurende 7, 10 of 14 dagen gespoeld is

Dezelfde toppen die in het laboratorium werden getest, werden vervolgens aan een testteam gegeven voor een ‘blinde’ beoordeling. Alle laboratoriumtests toonden aan dat de toppen vrijwel identiek waren wat betreft THC, terpenen, opbrengst en mineraalgehalte (stikstof, kalium, fosfor, calcium, zwavel, mangaan, boor, koper, zink, ijzer, molybdeen, enz.). Dit suggereert sterk dat het testteam bijna identieke toppen zou hebben ontvangen op het gebied van potentie, smaak, resterende mineralen, enz.

Het testteam beoordeelde de toppen op verschillende factoren. Over het algemeen waren er geen significante trends waargenomen door het rooktestteam. Vreemd genoeg kreeg de niet gespoelde wiet qua smaak de hoogste ‘Goed‘-beoordeling van 47% van de deelnemers. Toppen van de niet gespoelde cannabisplant hadden ook de hoogste ‘Geweldig‘-beoordeling (16% van de respondenten).

https://www.youtube.com/watch?v=KTWfSjzqvLI

Het testteam beoordeelde ook de askleur, zachtheid en smaak van de joint. Ook daar werden verschillen opgemerkt, maar dit waren geen statistische bevindingen die erop wezen dat het testteam duidelijk een verschil opmerkte tussen de gespoelde cannabistoppen en de niet-gespoelde toppen. Je vindt meer details in het volledige rapport. Ook vind je hieronder een video van de resultaten. Als je meer te weten wil komen over het flushen van cannabis, biedt de video veel informatie over de voor- en nadelen.

Is het spoelen van cannabis de moeite waard of niet?

Veel kwekers die hun cannabis routinematig spoelen, doen dit misschien op basis van aanbevelingen van anderen. Ze spoelen misschien al jaren en hebben het gevoel dat het hen een aanzienlijke hoeveelheid geld aan voedingsstoffen heeft bespaard zonder nadelige gevolgen. En daar hebben ze misschien wel gelijk in. Maar ze hebben misschien geen gelijk als ze zeggen dat hun gespoelde cannabisplanten een betere of smaakvollere rookervaring produceren. Veel kwekers voeden hun planten tot aan de oogst, omdat ze vinden dat het flushen van cannabis geen significante voordelen biedt en gebaseerd is op dubieuze logica. En zij hebben misschien ook gelijk. Dus wat is de beste aanpak? Wel of niet flushen?

Voordelen van het flushen van cannabis

De wetenschappelijke resultaten bewijzen dat het spoelen van cannabisplanten de samenstelling van de uiteindelijke toppen niet significant verandert. Cannabinoïden, terpenen, mineralen en opbrengsten blijven allemaal redelijk gelijk, of de cannabisplant nu helemaal niet werd gespoeld of gedurende 7,10 of 14 dagen werd gespoeld. Je zou kunnen concluderen dat je geld kunt besparen door te flushen, omdat je de laatste 2 weken geen dure voedingsstoffen meer gebruikt.

Nadelen van het flushen van cannabis

Een mogelijk risico van spoelen is dat je er per ongeluk iets te vroeg mee begint. Minder bekwame kwekers hebben misschien niet genoeg ervaring om te weten of hun specifieke fenotype ongeveer 2 weken verwijderd is van de oogst. Dit kan betekenen dat het spoelen per ongeluk 3-4 weken voor de oogst wordt gestart, waardoor de plant dan waardevolle voeding mist terwijl hij nog steeds bezig is met het produceren van toppen.

De wetenschap suggereert dat er geen nadeel is aan het voeden van je planten tot aan de oogst (behalve dan dat dat je meer geld kost). Daarom kunnen minder ervaren kwekers er bij twijfel de voorkeur aan geven om niet te flushen.

Jij bent de baas

Of je nu autoflowering zaden, gefeminiseerde zaden of reguliere cannabiszaden kweekt, de keuze om te flushen of niet is aan jou. Sommige kwekers spoelen alleen om geld te besparen op voedingsstoffen. Anderen spoelen hun cannabis omdat ze ervan overtuigd zijn dat het de smaak, potentie en algehele rookervaring verbetert. De laatste gegevens suggereren echter dat deze overtuigingen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hoe denk je na al deze informatie over het flushen van cannabis? Blijf je flushen of laat je je planten liever op natuurlijke wijze groeien tot de oogst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

keyboard_arrow_up