Zo herstel je cannabisbladeren die omhoog of omlaag krullen

How to fix cannabis leaves curling up or down

Wanneer je cannabisbladeren beginnen te krullen, kan dit een signaal van je plant zijn dat er misschien wel een ernstig probleem met de omgeving is waar je naar moet kijken. Het goede nieuws is dat het krullen van cannabisbladeren vaak relatief makkelijk te op te lossen is, hoewel je wel wat waardevolle groei kunt mislopen totdat de oorsprong van het probleem is verholpen.

Waardoor gaan cannabisbladeren krullen?

Als je cannabisbladeren er ‘klauwachtig’ uit gaan zien of beginnen te krullen, is dit een teken dat er omgevingsproblemen zijn. De ongewone bladvorm en het abnormale uiterlijk kunnen vaak worden herstellen zodra je de oorzaak hebt aangepakt. Meestal is de oorzaak van gekrulde/geklauwde cannabisbladeren te wijten aan een paar veelvoorkomende fouten. Daarom vind je hieronder de belangrijkste factoren om rekening mee te houden, samen met onze tips om het probleem op te lossen.

Oorzaak: je cannabisplanten te veel water gegeven

Overwatering cannabis plants curled down leave tips limp wilted

Je cannabisplanten te veel water geven is een van de meest voorkomende fouten die kwekers maken, vooral minder ervaren of beginnende kwekers. De gezondheid van de cannabiswortels is de sleutel tot de algehele gezondheid/kracht van je plant, want zonder gezonde, zuurstofrijke wortels wordt de groei vertraagd en de opbrengst en kwaliteit aangetast.

Door te veel water geven zwellen de plantencellen op en hierdoor gaan de bladeren hangen en beginnen de bladvingers misschien een beetje op klauwen te lijken. De gezondheid en functie van de cannabiswortels worden dan ook aangetast door de slecht beluchte omstandigheden op wortelniveau.

Dit remt niet alleen de groei, maar in het ergste geval wordt waterrijke grond een broedplaats voor gevaarlijke microben zoals Pythium (wortelrot) en andere. Tegelijkertijd voorkomt de overvloed aan water ook dat nuttige microben en bodembacteriën hun normale functies vervullen.

Dit kun je doen als je te veel water hebt gegeven

Minder ervaren kwekers kunnen hun planten beter te weinig water te geven dan te veel water, en met name zaailingen hebben relatief weinig water nodig. Je kunt bijvoorbeeld vergelijken hoeveel je containers wegen wanneer ze droog zijn en wanneer je net water hebt gegeven, en alleen meer water toevoegen wanneer de containers licht genoeg aanvoelen.

Als je dit te riskant vindt klinken, kun je misschien ook een bodemvochtmeter aanschaffen. Dan stop je de punt daarvan gewoon in de aarde en registreer je het vochtgehalte. Dit bespaart je veel giswerk, hoewel veel zeer ervaren cannabiskwekers er vaak ook van overtuigd zijn dat ze zelf kunnen aanvoelen hoeveel water ze moeten toevoegen in elke fase van de plantengroei, zonder vochtmeters te gebruiken.

Het gebruik van sterk beluchte kweekcontainers zoals luchtpotten en stoffen/vilten kweekzakken lost geen problemen op die zijn veroorzaakt doordat de kweker zijn cannabisplanten herhaaldelijk te veel water heeft gegeven. Maar het nieuwe ontwerp van deze containers betekent dat er meer zuurstof in de wortelmassa kan doordringen dan mogelijk zou zijn in traditionele kweekcontainers. Een deel van de oplossing voor planten die te veel water hebben gekregen, kan het overschakelen naar een meer beluchte kweekbak zijn.

Als je planten te weinig water krijgen, zullen de bladeren gaan hangen, verwelken en een levenloos/slap uiterlijk krijgen. Dit kun je makkelijk herkennen en oplossen, en de planten zullen zich al snel herstellen nadat je ze water hebt gegeven.

Oorzaak: je cannabisplanten te veel voeding gegeven

Het overvoeden van je cannabisplanten is de andere veelgemaakte fout die geklauwde of gekrulde bladeren veroorzaakt. Een overmatig mineraalgehalte op cannabiswortelniveau zorgt ervoor dat de biochemie van je planten moeite heeft om geoptimaliseerd te blijven wanneer de overtollige mineralen de bladeren bereiken. Stikstofrijke plantaardige voedingsstoffen zorgen, als je er te veel van geeft, voor donkere bladeren en vaak een uitgesproken klauwachtige structuur van het blad.

cannabis nutrient deficiencies and excesses chart

Dit kun je doen als te veel mest of voeding hebt gegeven

Veel kwekers vinden het moeilijk om de juiste hoeveelheid voeding voor hun planten te vinden en aan te houden, van zaailing tot oogst. Professionele kwekers hebben daarom vaak veel tijd besteed aan het aanscherpen van hun vaardigheden om precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te geven.

Kwekers, vooral die met minder ervaring, raden we aan om zwakke voedingsstoffen te gebruiken en geleidelijk/langzaam de kracht te vergroten naarmate hun planten volwassen worden. Als er een hint is van overvoeding, stop dan onmiddellijk met voeden en gebruik misschien een waterspoeling om de mineraalconcentraties op wortelniveau te verdunnen.

We raden je aan om EC-meters (elektrische geleidbaarheidsmeters) te gebruiken als je de voedingsbereiding graag zo nauwkeurig mogelijk controleert. Houd er wel rekening mee dat ze regelmatig moeten worden gekalibreerd en stuk zullen gaan, dus misschien is het handig om er eentje extra achter de hand te houden.

De beste tip van Dutch Passion om overvoeding/ondervoeding van cannabisplanten te voorkomen, is echter om biologische voedingsstoffen met langzame afgifte in je kweekmedium te gebruiken (zoals aarde of kokosvezel). Hier raden we vooral BioTabs voor aan. Deze ontbinden namelijk langzaam na verloop van tijd, waardoor de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid vrijkomen. Ze zijn volledig bewezen en maken het leveren van voedingsstoffen tijdens je kweek een stuk minder complex.

Oorzaak en oplossing: te hoge temperaturen in de kweekkamer

Bladranden van cannabis kunnen rimpelen, opdrogen en krullen als de temperaturen te hoog worden. In te warme omstandigheden transpireren de bladcellen sneller dan dat ze het water kunnen opnemen, wat leidt tot een ongebruikelijke bladkrul. Verlaag daarom de temperatuur van je kweekruimte met extra afzuiging, of, als je die hebt, met airco.

Je kunt ook de hoogte van je kweeklamp verhogen, wat de temperaturen ter hoogte van het bladerdak kan verlagen (vooral wanneer je HPS-lampen gebruikt).

Sommige kwekers kweken (ook al is het met tegenzin) niet tijdens de heetste momenten van het jaar als de omgevingsomstandigheden gewoon te heftig zijn.

Oorzaak en oplossing: te koude omstandigheden in de kweekruimte

In koude omstandigheden worden je plantenbiochemie en fotosynthese aanzienlijk vertraagd. Dit kan een plant opleveren met bladeren die iets naar beneden krullen.

Voor buitenkwekers is daar weinig aan te doen, maar binnenkwekers moeten in dat geval gewoon hun kweektemperatuur verhogen om te zorgen dat de plantengroei weer normaal wordt.

Een handige tip voor elke kweker is om een goedkope min/max-thermometer te kopen om de temperatuur in je kweekruimte in de gaten te houden. Hiermee zie je het temperatuurbereik waarin je planten leven en kun jee een meer geoptimaliseerde kweekomgeving behouden.

Iedereen die zijn planten in bijvoorbeeld een koele kelder kweekt, wil misschien zijn plantenpotten boven het mogelijk koude stenen/betonnen oppervlak heffen. Dit kun je misschien doen door de plantenpotten op een kleine standaard te plaatsen om te voorkomen dat de wortelzone te koud wordt, wat de groei kan belemmeren en de uiteindelijke opbrengst en potentie kan verminderen.

Voor minder ervaren binnenkwekers die op zoek zijn naar een aantal nuttige algemene tips, kan Dutch Passions binnenkweekgids handig zijn om de omstandigheden te optimaliseren.

Gerelateerd:
Hoe je cannabis binnen kweekt

Oorzaak: cannabiswortelproblemen, wat je moet weten

Critical Orange Punch hydroponic roots

Het belang van de gezondheid van cannabiswortels is al genoemd, maar het mag best nog eens herhaald worden. Zonder een gezonde wortelmassa zal je cannabisplant niet het water en de voedingsstoffen kunnen leveren die nodig zijn voor een gezonde groei. En hierdoor ontstaan vaak zichtbare veranderingen in de cannabisbladeren.

Bij wortelgebonden cannabisplanten, waarbij de wortelkluit strak in elkaar geknoopt is en niet kan uitzetten, kunnen de bladeren gaan krullen terwijl de plant worstelt om een gezonde groei te behouden. Dat geldt ook voor planten die aangetast zijn door wortelrot (Pythium).

Hoewel je niet zo makkelijk een visuele gezondheidscheck bij de wortels kunt uitvoeren als bij de bladeren, is het wel belangrijk om te weten hoe de gezondheid van de wortels invloed heeft op de algehele groeikracht van de plant.

Gerelateerd:
Het wortelsysteem van cannabis, de sleutel tot gezonde planten

Oorzaak: warmte- en lichtstress

Cannabis leaf light burn symptom

Hittestress kan er ook voor zorgen dat cannabisbladeren gaan krullen. Om specifiek te zijn, wordt dit veroorzaakt door infraroodgolflengten, die meestal afkomstig zijn van HPS/CMH of plasmalampen. De bladranden krullen vaak naar binnen om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke IR-hitte.

Dit kun je oplossen door te upgraden naar een ledlamp van hoge kwaliteit (die altijd een lager IR-gehalte hebben). Maar als dat te duur is, kun je ook overwegen om het lichtvermogen te verminderen en/of je lamp hoger boven het bladerdak te hangen.

Lichte stress, veroorzaakt door te hoge PPFD-niveaus (de lichtintensiteit is te veel), zorgt niet alleen voor lichtgroene/gele bladeren, maar vaak zie je de bladranden ook naar binnen krullen omdat ze reageren op een teveel aan licht. Vergroot dan gewoon de afstand tussen het licht en het bladerdak om het probleem op te lossen, of verlaag de energie-instelling van je lamp.

De ups en downs van het stellen van een nauwkeurige diagnose

Gepassioneerde cannabiskwekers controleren hun planten regelmatig. Dit is dan ook de beste manier om de groei van cannabisplanten in de gaten te houden en om opkomende tekenen van ongedierte, ziekten of gezondheidsproblemen te herkennen. Ongebruikelijke problemen met cannabisbladeren zijn vaak een teken dat er iets mis is en dat je moet ingrijpen.

Ongedierte zoals mijten en schimmelmuggen kunnen ook problemen veroorzaken. Ongedierteherkenning en -beheer is niet makkelijk, dus als je vermoedt dat er sprake is van cannabisplagen/ziekten, kan onze deskundige gids je helpen om ze te identificeren en te elimineren!

Gerelateerd:
Een visuele gids over cannabis-plagen en -ziektes

Gekrulde cannabisbladeren kun je vaak makkelijk oplossen

Krullende cannabisbladeren komen vaak, maar niet altijd, voor bij minder ervaren kwekers. Dat kan zijn omdat minder goed geïnformeerde kwekers meer geneigd zijn om te veel voeding en water te geven dan kwekers die meer ervaring hebben.

Als je als kweker al een aantal succesvolle kweken hebt gehad, wordt het makkelijker om te zien wanneer de kweekcontainer het punt bereikt waarop hij meer water nodig heeft. Bij twijfel kan het gebruik van een goedkope bodemvochtmeter je helpen voorkomen dat je te veel water geeft.

Voor minder ervaren kwekers kan een vochtmeter voorkomen dat je je planten verzuipt en een blijvende groeiachterstand veroorzaakt.

Het lijkt misschien net zo moeilijk om je cannabisplanten precies genoeg voeding te blijven geven, maar minder ervaren kwekers kunnen de problemen vermijden die gepaard gaan met de bereiding/levering van minerale voedingsstoffen door biologische voedingsstoffen met langzame afgifte te gebruiken, zoals BioTabs. Als je deze gebruikt, hoef je misschien niets anders te gebruiken dan een lichte topdressing van algemene bloeivoedingsstoffen tijdens de late bloei.

Je kunt cannabisbladeren zien krullen, ongeacht het type cannabiszaden dat je kweekt, of het nu autoflowering zaden of gefeminiseerde zaden zijn. Vergeet niet dat krullende bladeren niet per se een teken zijn van een gedoemde kweek, maar ze kunnen wel een teken zijn dat je de omstandigheden in je kweekruimte moet aanpassen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

keyboard_arrow_up