How to harvest indoor cannabis

Jednou z důležitých dovedností každého indoorového pěstitele je umění poznat, kdy nastává ten pravý čas pro sklizeň. Pokud sklidíte příliš brzy, můžete se zbytečně připravit o THC a další kanabinoidy i terpeny – a samozřejmě budete mít menší celkový výnos rostlinné hmoty. Pokud sklidíte konopí příliš pozdě, může se stát, že účinky budou až moc „silné“ a extrémně uzemňující. Umění odhadnout ideální čas ke sklízení a sušení konopí je základem pro zachování nejlepší chuti a nejbohatšího terpenového profilu. Při vhodně načasované sklizni, sušení a správně provedeném curingu zjistíte, že kvalita vaší úrody se výrazně zvýší – a spolu s ní i váš úsměv na tváři. Pojďme se podívat, jak toho dosáhnout.

Shrnutí:

Základy sklízení indoorového konopí

V ideálním případě byste před samotnou sklizní konopí měli mít představu o tom, co ve výsledku očekáváte. Víte, jaké jsou hlavní rozdíly mezi raně sklizeným nebo pozdě sklizeným konopím? Nebo máte rádi balanc a chtěli byste sklízet zhruba někdy „uprostřed“ zralosti? Nesmíte zapomínat ani na to, že výběr semen konkrétní odrůdy má velký vliv i na to, jaké účinky lze po sklizni očekávat a na co se těšit. I pokud patříte mezi zkušené growery, nemusí být od věci popřemýšlet nad tím, jestli není vhodná doba obměnit pěstební repertoár a nakoupit semena nejlepších odrůd, která jsou dnes k mání.

Časná indoorová sklizeň

Jsou mezi námi pěstitelé a uživatelé, kteří dávají přednost mírnějšímu rauši a živější energii, se kterou je spojována ranná sklizeň. Možná si říkáte, „jaký je vlastně rozdíl v tom, když sklidím své konopí ve skříni o něco dříve?“ Odpověď zní, že se můžete trochu omezit, co se týče hmotnosti a objemu sklizně stejně jako produkci THC a dalších kanabinoidů. Na druhou stranu možná oceníte celkově převládající jemnější účinek.

Ti z vás, kdo dávají přednost časně sklizenému indooru, musejí počítat s tím, že hladina THC ještě nedosáhla svého maxima. Lze říci, že celkový kanabinoidní a terpenový profil u dříve sklízeného konopí některým lidem vyhovuje natolik, že je kromě nižší hladiny THC netrápí ani o něco snížený výnos. Časně sklizené konopí má obvykle ještě některé bílé chloupky (pestíky) s čirými a bezbarvými trichomy. Zkušené oko hned pozná, že takové konopí ještě není zcela zralé, ale pokud vám to tak vyhovuje, nic vám nebrání sklízet ho již v této fázi – hlavní je, co mát rádi vy!

Najdou se zkrátka i tací, pro které je konopí sklizené o týden dříve skutečně nejvhodnější pro medicínské využití, případně i z pohledu rekreační konzumace. Co ještě dodat? Pokud dáváte přednost časně sklizenému indooru, pak si můžete běžně uváděnou „dobu květu“ při pěstování indoor konopí zkrátit o týden nebo dva. Takováto dřívější sklizeň indoor pěstovaného konopí je tedy samozřejmě rychlejší, ale důvodem pro ni by měly být spíše osobní preference než komerční tlaky (rychle vypěstovat a rychle prodat).

Konopí sklizené uprostřed zrání

Lze předpokládat, že většina growerů sklízí svůj indoor ve fázi, kdy jsou trichomy už z většiny zakalené. To znamená, že trichomy ještě nedosáhly sytě jantarového až červeného zbarvení, které značí vrchol zralosti. Nicméně v tuto dobu je již většina blizen (chloupků) tmavě oranžových (načervenalých), nikoli bílých. Právě v tomto okamžiku se obsah THC blíží svému vrcholu a stejně tak i celkový objem biomasy, tedy i potenciální výnos sušiny. Většina pěstitelů považuje sklizeň v této fázi zrání za optimální. Účinky a rauš jsou pak krásně vybalancované – ani příliš uzemňující, ani příliš nabuzující.

Pozdní sklizeň

Někteří zahradníci dávají přednost co nejdelšímu kvetení a zrání. To znamená, že v době sklizně má již většina trichomů červenou a jantarovou barvu. V tu chvíli lze hovořit o tom, že trichomy už vytvořily maximální množství kanabinoidů a terpenů a začínají se v podstatě rozpadat.

Blizny jsou nyní také sytě jantarově červené a palice vypadají zcela zralé. Pro oko zkušeného growera mohou působit dokonce mírně „přezrálé“. Listy na rostlině budou zčásti žluté a zelených bude nadále ubývat, protože čas je neúprosný a životní cyklus vaší rostlinky se pomalu chýlí ke konci. Výnos by měl být v tuto chvíli nejvyšší možný z celého pěstebního cyklu. V této fázi by měly být palice pořádně „naducané“, tedy těžké a pevné, často se silným „tělesným“ raušem. Přesně tak, jak to preferuje celá řada pěstitelů, kteří se konopím zároveň léčí.

Kerosene Krash early vs normal vs late harvest

Kdy je tedy indoorově pěstované konopí připraveno ke sklizni? Klíčovým hodnotícím bodem je to, jaké účinky od sklizeného konopí očekáváte. Pokud si pěstujete pro své osobní účely, měli byste konopí sklízet v takovou dobu, kdy stupeň zralosti bude odpovídat požadovanému efektu.

To je jedna z velkých výhod pěstování vlastního konopí – o tom, jakou genetiku zvolíte a kdy přesně budete své indoorové výpěstky sklízet, rozhodujete vy, nikoli někdo jiný. Pěstovat můžete konopí s obsahem od 0 % THC až po více než 25 % tohoto kanabinoidu. Průměrné množství THC se ve většině dostupných odrůd běžně pohybuje kolem 15 %.

Pro některé lidi konzumenty, že čím silnější konopí z hlediska obsahu tetrahydrokanabinolu, tím lépe. Jiní uživatelé mají před extrémně potentními varietami respekt, a proto dávají přednost strainům se středním nebo dokonce zanedbatelným obsahem THC, případně vyhledávají vyšší zastoupení nepsychoaktivního CBD.

Obvyklá doba pro sklizeň konopí indoor

Typ kvetení Průměrná doba sklizně Min. Max.
Fotoperiodické 9 týdnů květu 7 týdnů 14 týdnů
Samonakvétací 10 týdnů od vyklíčení 10 týdnů 15 týdnů

U feminizovaných fotoperiodických semen je průměrná doba kvetení při pěstování indoor přibližně 9 týdnů, pokud se bavíme o běžném hybridu. Rychlé indiky lze v některých případech sklízet už za 7 až 8 týdnů kvetení.

Oproti tomu pomalejší odrůdy s převažující genetikou sativa (například různé Haze variety) mohou kvést klidně až 11–14 týdnů. Pokud počítáme při pěstování indoor průměrných 5 týdnů vegetativní fáze a 9 týdnů kvetení, pak u běžného hybridního strainu je průměrná doba mezi vyklíčením semene a sklizní v indooru přibližně 14 týdnů. Za tu dobu je možné sklízet několik set gramů z každé rostliny.

Pokud pěstujete ze semen samonakvétacích odrůd, průměrná doba mezi vyklíčením a sklizní v indoou je přibližně 10 až 11 týdnů. U některých vysoce výnosných samonakvétacích odrůd, jako je například Auto Ultimate, to může trvat 12–15 týdnů, nicméně těch několik týdnů navíc je zárukou skutečně obrovských výnosů.

Ty se pohybují kolem několika set gramů na rostlinu. Naopak u jiných samonakvétacích strainů, jako jsou třeba Auto Blueberry nebo Auto Blackberry Kush, bývá obvykle životní cyklus rostliny mnohem hratší – od zasazení semínka do zralosti / sklizně za 9 týdnů, pokud narazíte na rychlé fenotypy.

Pokud chcete mít opravdu brzkou sklizeň s rychlým životním cyklem, pak jsou semena samonakvétacích odrůd tou pravou volbou. Z nejlepších samonakvétaček lze získat konopí skutečně prvotřídní kvality.

Jak poznat, že je na čase sklízet?

Auto CBD Victory feminised cannabis ready to harvest

Podle čeho poznáte, že je váš indoor připraven ke sklizni? Většina growerů vychází při stanovení vhodného data sklizně z několika proměnných. Příhodným výchozím bodem je průměrná doba kvetení uváděná producentem vybraných semínek. Výrobci a prodejci poměrně často uvádějí nejranější možnou dobu sklizně při pěstování v optimálních podmínkách.

Někteří zahradníci si ale raději dopřejí týden navíc, záleží na preferencích každého jednotlivce. Nemalý vliv na rychlost růstu a následné načasování sklizně mohou mít i odlišné fenotypy v rámci jedné odrůdy, dále pak pěstební systémy a celkové klimatické podmínky. Znalost procesu zrání, zkušenosti a schopnost rozeznat optimální okamžiku sklizně jsou několika z hlavních faktorů. K lepšímu pochopení vám mohou být nápomocné fotografie níže.

Obrázky indoorového konopí připraveného ke sklizni

Zkušení pěstitelé zvažují přesný termín sklizně na základě kontroly celkového vzhledu, stavu listů a trichomů, vývoje palic a barvy blizen (připomínají chloupky). Fotografie níže mohou posloužit jako užitečné referenční body ve chvíli, kdy se budete rozhodovat o tom, zda je na čase sklidit nebo nesklidit vlastní rostliny. Zejména pro méně zkušené growery může taková detailní fotografie vydat za tisíc slov!

Cannabis trichomes colours

Sklizňové tipy, sušení a curing indoorového konopí

Auto Orange Bud fruity buds before drying

Sklizeň, sušení a curing konopí jsou procesy, které probíhají v několika samostatných krocích. Jako první se musíte rozhodnout, zda chcete rostlinu stříhat ještě čerstvou (mokrou) nebo až po usušení. Někteří groweři jsou toho názoru, že takzvaný mokrý trimming je o něco jednodušší než za sucha. Důležité jsou však vaše osobní preference. Jak mokré, tak suché stříhání dokáže splnit svůj účel. Nemusí být od věci si vyzkoušet alespoň jednou obě metody – díky tomu nejlépe poznáte, která z nich vám vyhovuje a proč.

Předpokládejme, že jste optimálně načasovali datum sklizně svého indoorového konopí a rostliny pěkně lepí. Rukavice jsou zde vítaným pomocníkem, díky kterému nebudete mít za chvíli slepené prsty, jež jsou cítit po trávě až za rohem. V této chvíli se musíte rozhodnout, jestli pouze oddělíte hlavní větve, nebo ostříháte i jednotlivé palice v mokrém stavu (anglicky „wet trimming“). Listy mají v sobě takto krátce po sklizni stále dostatek vlhkosti, aby si zachovaly svůj tvar a směřovaly ven (od květů). To může usnadnit jejich stříhání a trimming palic.

Při mokrém trimming počítejte s tím, že se kolem vás rozline výrazný odér, zejména pokud se na procesu podílí více lidí pracujících s velkým množstvím palic. Řada pěstitelů používá v místnosti pro stříhání systém odsávání a filtrace vzduchu, aby se aroma minimalizovalo. A profesionální trimmery (střihače), i když jsou pro malopěstitele drahé, jsou vhodnou investicí, musíte-li stříhat hodně rostlin.

Nejdříve je třeba ručně odstranit větší vějířovité listy a poté nůžkami postupně odstřihávat menší listy kolem palic. Je to pomalý proces, ale spousta growerů nad něj nedá dopustit. Takto upravené palice můžete dát stranou a následně je umístit na sušák (případně síť) na přibližně 7 až 10 dní, kde budou schnout. Pak tu jsou pěstitelé, kteří raději nechávají palice vcelku na větších větvích, které zavěsí na nějaký provázek nebo věšák. Jakmile je rostlina suchá, z větších větví se palice odstříhají a větve se vyhodí.

Během sušení na sušáku / síti se květy lehce zmenšují a ztrácejí na váze. Přesná doba sušení závisí na několika faktorech, včetně velikosti květů, okolní teploty a vlhkosti vzduchu. Během sušení palice pomalu ztrácejí vodu. Pozor na rychlé sušení konopí při vysokých teplotách – jedná se o nevhodný postup, při kterém se připravíte o mnoho chutných terpenů.

Jednou z výhod mokrého trimmingu je, že opracované květy lze v průběhu sušení rovnou přemístit ze sušáku / sítě a rovnou je vložit do nádob na curing. Odpad jako ostříhané lístky a drobné paličky si řada pěstitelů dává bokem a používá je k výrobě hašiše nebo různých koncentrátů (extraktů). Jedním z důvodů, proč spousta pěstitelů dává přednost mokrému trimmingu, je názor, podle kterého se pěstitel při suchém trimmingu připraví o spoustu uschlých trichomů, které samovolně odpadají, což snižuje celkovou kvalitu a účinek.

Druhou možností, jak sklízet konopí, je tzv. suché stříhání neboli dry trimming. Najdou se mezi námi i pěstitelé, kteří právě stříhání za sucha dávají přednost. Obvykle se postupuje tak, že se nejprve zavěsí celá rostlina (s kořenem nebo bez) vzhůru nohama nebo se odřežou největší větve a ty se vedle sebe pověsí vzhůru nohama. Někdo ještě předtím odstraňuje alespoň velké vějířovité listy, jiní rostlinu zavěšují bez jakéhokoli stříhání. Hlavním smyslem suchého trimmingu je umožnit všem aktivním látkám v celé rostlině „odtéct“ do palic ještě předtím, než dojde na stříhání.

Jednou z výhod suchého trimmingu je, že prostě vezmete celou rostlinu a z pěstební místnosti ji naráz přemístíte do samostatné sušárny (pokud ji máte k dispozici). Máte tak hned volno v pěstírně a můžete začít s další sadbou.

Přibližně 14 dní po zavěšení rostliny vzhůru nohama by měla být dostatečně suchá na to, abyste ji mohli ostříhat. Někteří lidé používají „trimmovací bedny“, do kterých nechávají padat pryskyřicí obalené okvětní listy a další odpadní rostlinný materiál (malé či rozstříhané paličky). Tento materiál lze použít k výrobě hašiše, konopného extraktu nebo jiných druhů koncentrátů.

Při suchém trimmingu je nutné počítat s tím, že velké listy se sušením zkroutí směrem dovnitř, k rostlině.  V důsledku je tak dry trimming o něco časově náročnější a složitější než mokrý trim, zejména pro méně zkušené growery. Nicméně záleží i na odrůdě, kterou jste pěstovali.

Květy sativních variet s podlouhlými drobnými paličkami se obvykle stříhají snadněji za mokra, protože jejich dlouhé úzké listy směřují ven a snadno se odstraňují. Indikové odrůdy by měly jít snadno stříhat i za sucha. Co se týče menších okvětních listů, ty jsou někdy obalené pryskyřicí a často kompletně pocukrované, takže je někteří pěstitelé vůbec nestříhají a konzumují společně s palicemi.

Většina pěstitelů se snaží udržet kvalitu sklizeného konopí po co nejdelší dobu pomocí vhodného skladování – palice uchovávají na chladném místě (ideální je teplota kolem 16 až 20 stupňů, případně ve sklepě nebo jiném chladném místě v domě). Existují i groweři, kteří skladují sklizeň v mrazáku, kde může konopí vydržet v prakticky neměnné kvalitě i několik let. Nejhorším místem pro skladování je teplé místo, například vyhřátá půda. Ztratíte lahodné terpeny a přijdete i o část kanabinoidů, které degradují zrychleným tempem. Co to znamená? Vaše palice budou rychle ztrácet na účinku i vůni a chuti.

Po odstranění většiny vlhkosti z rostlin je záhodno palice provést takzvaným curingem. Jedná se o proces dosušení vašich květů tak, aby mohly být dlouhodobě uchovány a zachovaly si přitom nejlepší možnou chuť a aroma. Potraviny se často curingují sušením, někdy s pomocí konzervačních přísad, jako je sůl. V případě konopí chceme zachovat chuť, vůni i potenci, a zároveň předejít tomu, aby ve sklenicích začalo plesnivět nebo naopak přeschlo – to vše bez přidávání jakýchkoli konzervačních látek.

Zjednodušeně popsaný postup je takový, že z většiny suché otrimované palice se na měsíc nebo dva vloží do skleněných nádob. Během této doby je třeba sklenice každý den na několik vteřin otevřít, aby mohla pomalu unikat zbytková vlhkost. Tento proces, známý jako „burping the jars“ (provzdušňování sklenic), můžete s postupujícím časem opakovat méně často.

Řada growerů kontroluje vlhkost ve sklenicích pomocí vlhkoměru a snaží se dosáhnout hladiny kolem 52–62 % (ideální je přibližně 55 %). Sáčky pro regulaci vlhkosti (např. od firmy Boveda nebo Integra Boost) jsou vhodným doplňkem do nádob, protože v nich pomáhají udržet ideální vlhkost.

Během procesu sušení budou květy pomalu ztrácet svou jasně zelenou barvu a také charakteristickou „chlorofilovou“ chuť, která typická pro čerstvou biomasu. Zrání může často zvýraznit červené nebo modré odstíny a zvýšit tak atraktivitu palic. Když jsou optimálně suché, mohou v uzavřených nádobách vydržet na chladném a suchém místě spoustu měsíců nebo dokonce let, aniž by zplesnivěly. Trichomy se na usušených květech krásně třpytí a lesknou v náznaku potěšení, které vám brzy přinesou.

Konopní znalci zastávají názor, že správně provedený curing má pozitivní vliv na celkový terpenový profil vašeho konopí. Seriózní pěstitelé hovoří dvou měsících jako optimální délce curingu. Je ovšem nutné, aby nádoby byly po celou dobu chráněny před teplem a světlem.

Co se stane, když sklidíte indoor konopí příliš brzy?

Auto Cinderella Jack early flowering led grown purple spectrum ss550 autoflowering cannabis seeds

Brzká sklizeň může být pro menší procento pěstitelů žádoucí, ale je nutné počítat s tím, že nic není zadarmo. Čím dříve sklidíte, tím menší bude výnos i celková potence. Rannou sklizní se zkrátka připravíte o kvalitu i kvantitu. Trichomy ještě neobsahují maximální množství THC a dalších kanabinoidů. Tyto aspekty ale nemusí být rozhodující, pokud máte důležitější osobní (zdravotní) důvody, proč preferujete časnou sklizeň.

Pěstování konopí ve sklenících a časná sklizeň

Jedna z častých otázek pěstitelů ve skleníku zní: „Kolikrát za sezonu je možné sklízet konopí ve skleníku?“ Pokud sázíte semena samonakvétacích odrůd, měli byste jakožto průměrný evropský pěstitel schopen zvládnout 2 po sobě jdoucí úspěšné sklizně ročně. Pěstitelé s vhodnějšími klimatickými podmínkami mohou za jeden rok zvládnout venku i 3 po sobě jdoucí slizně.

Co když odfláknete curing?

Pokud do sklenic vložíte ještě stále příliš vlhká poupata konopí, hrozí riziko vzniku plísně. Někteří indooroví pěstitelé se občas ptají, zda je dobré aplikovat před sklizní jako prevenci fungicid. Odpověď je jasná: nikdy nestříkejte chemikálie na plodiny, které bude někdo za několik týdnů inhalovat či jinak konzumovat. Je lepší věnovat zvýšenou péči samotnému sušení a curingu, abyste ideálně vzniku plísní předešli.

Jak maximalizovat výnos při pěstování indoor

Jaký by měl být optimální výnos z indoorové pěstírny, to je složitá otázka. Existuje mnoho proměnných, které mohou zásadně ovlivnit výslednou sklizeň. Při pěstování samonakvétacích odrůd v malých šestilitrových nádobách méně zkušeným pěstitelem mohou být průměrné výnosy mezi 25 až 40 gramy. Stejná odrůda však může v rukou zkušeného profesionála s vyladěným hydroponickým systémem jako třeba DWC (deep water culture) a automatizovaným zařízením pro management živin vynést několik set gramů.

Proto je pro seedbanky tak těžké odpovědět na otázky typu „jaká je průměrný výnos u té či oné odrůdy pěstované indoor?“ nebo „jakou sklizeň / výnos je možné považovat za dobrou při pěstování indoor?“

Seznamování se s konopím a jeho potřebami je nekončící proces, kdy je stále co zlepšovat. Dokonce i ti nejzkušenější groweři s desítkami let praxe se stále učí. Níže uvádíme pár zaručených tipů a rad, které vám pomohou dosáhnout maximální sklizně při pěstování indoor.

Existuje mnoho způsobů pěstování konopí. Je to rostlina, které se daří v půdě, kokosových vláknech i v různých typech hydroponických systémů. Většina začínajících zahradníků volí zpočátku pěstování v půdě nebo v kokosovém vlákně a postupně sbírají zkušenosti. Obecně platí, že dobrý pěstitel může dosáhnout o něco rychlejšího růstu v kokosovém vlákně než v těžké půdní směsi. Příznivci půdních směsí vám ale řeknou, že mají lepší chuť / aroma a „dostatečně vysoké“ výnosy.

V posledních letech se pěstitelům v půdě (i kokosu) osvědčilo používání pěstebních nádob označovaných jako airpoty (airpots) a porézních plstěných textilních květináčů, které představují revoluci v pěstování v substrátech. Obecně platí, že když je někdo zvyklý pěstovat v půdě, s jinými způsoby nebude mít tak skvělé výsledky, a naopak. Zkrátka platí, že je lepší být odborníkem na jednu metodu než jich znát povrchně pět.

Příznivci bezpůdních hydroponických systémů, jako je třeba hluboká vodní kultura nebo technika živného filmu, vědí, že jejich rostliny rostou rychleji než v půdě nebo v kokosových vláknech. Technická náročnost hydroponického pěstování však jednoduše nevyhovuje každému. Spousta pěstitelů by měla problémy s každodenní kontrolou pH a EC (elektrické vodivosti), kterou náročnější metody pěstování vyžadují.

Jedním z dobrých způsobů, jak maximalizovat výnosy indoorového konopí, je snažit se postupně, sklizeň po sklizni, nabírat zkušenosti ve vámi zvolené metodě pěstování.

Ani ti nejšikovnější pěstitelé nemají šanci dosáhnout vysokých výnosů s rychle kvetoucí a málo výnosnou genetikou. Samozřejmě nemusí být vždy cílem mít co nejbohatší sklizeň, navíc i méně výnosné odrůdy mají své přednosti. Pokud je však vaším cílem co nejobjemnější výnos, musíte se zaměřit na feminizovaná semena odrůd s vysokými výnosy.

Výběrem těch nejkvalitnějších semen určitě neuděláte chybu, protože dělat kompromisy se v této oblasti nevyplácí. Užitečným výchozím bodem pro vás mohou být články nejvýnosnějších feminizovaných semen na indoor a nejvýnosnějších samonakvétacích odrůd od Dutch Passion. Stejně tak mohou dobře posloužit i odkazy níže.

Například v nabídce novinek z kolekce USA Special můžete očekávat dokonalou kombinaci kvality s vysokým výnosem a lahodnou chutí. S některými z nejlepších semen konopí USA Special prostě nejde udělat chybu!

Pokud jste konopí ještě nikdy nepěstovali, kvalitní místní growshop (obchod s pěstebními potřebami) je ideálním místem, kde získat základní informace a možná i užitečné rady. Kromě kamenných existuje i spousta dobrých internetových obchodů, které poskytují šikovně konfigurované kompletní sety pro začínající growery.

Jakmile zvládnete pár pěstebních cyklů, můžete se poplácat po zádech, protože to nejhorší máte za sebou. Uvidíte, že vaše zpočátku „průměrná“ sklizeň konopí v indooru se bude postupně měnit ve stále objemnější výnosy.

Zkušení indooroví pěstitelé mají tu výhodu, že přesně vědí, jak naplánovat pěstování od vyklíčení semen po sklizeň. Znají výhody (a cenu!) kvalitního LED osvětlení a také to, jakou metodu pěstování / hnojení zvolit. Pohodlnou volbou je pěstební stan, který lze po každém pěstebním cyklu jednoduše sbalit a přemístit.

Mnoho pěstitelů volí pěstování konopí indoor proto, že se nemusí potýkat s vrtochy počasí a extrémním výkyvům teplot. Zkušení zahradníci v teplém podnebí dnes vědí, že i při indoor pěstování se vyplatí sledovat venkovní počasí a v nejteplejších částech roku moc nepěstovat.

Vzhledem k tomu, že čím dál více konopných nadšenců dává přednost kvalitě (před snahou o co největší výnos), stoupá zájem o ekologické pěstování. BioTabs je společnost vyrábějící organické živiny se skvělou pověstí.

Její pomalu se uvolňující organické živiny se starají o výživu téměř po celou dobu pěstování, snad kromě občasného doplnění tekutých hnojiv pro kvetoucí rostliny, které rády využijí nějakou tu energii navíc.

Ze zkušeností a zpětné vazby od pěstitelů vyplývá, že „průměrná“ sklizeň z jedné rostliny pěstované indoor se pohybuje kolem 30 až 80 gramů suchých palic. Ti nejlepší pěstitelé však běžně sklízejí i několik set gramů nejkvalitnějších palic díky tomu, že umí nastavit optimální pěstební podmínky.

Jakmile úspěšně zvládnete prvních pár sklizní, pochopíte, kudy vedou cesty k dalšímu zlepšování jak kvality, tak kvantity. Nakonec díky tomu ušetříte čas i peníze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Prosím, vyplňte toto pole.
Prosím, vyplňte toto pole.
Zadejte prosím platnou e-mailovou adresu.
Chcete-li pokračovat, musíte souhlasit s podmínkami

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

keyboard_arrow_up